Preduzeće "Žitoprodukt" iz Bileće, u čijem je sastavu djelovao i najveći mlin i silosi u Hercegovini, kupilo je za 600.000 KM preduzeće "Agroherc", koje je registrovano u Nevesinju.

vladimir andjic

Prema riječima Vladimira Anđića, direktora "Agroherca", u bilećkom mlinu bi se trebalo zaposliti oko dvadeset radnika, a u prvoj fazi će se krenuti sa proizvodnjom stočne hrane i njene distribucije na prostoru BiH, Crne Gore, pa i Albanije.

O ambicijama novih vlasnika, sa direktorom "Agroherca" je razgovarao novinar portala TrebinjeLive.

zitoprodukt bileca

Kakvi su Vaši planovi sa "Žitoproduktom"?

-U prvoj fazi, "Agroherc" će isključivo ulagati u fabriku stočne hrane, a pod tim podrazumijevamo potpunu rekonstrukciju opreme, ugradnju dodatnih linija, kako bi proizvodnja stočne hrane bila zaokružena, jer planiramo da napravimo i premiksaru, sopstveno pakovanje peletirane hrane. U ovoj fazi će maksimalni broj radnika biti oko dvadeset, a u narednim godinama, kako se preduzeće bude širilo i razvijalo, i taj će broj da raste, ali o većem broju zapošljavanja je rano govoriti.

Kakvo ste stanje zatekli u nekadašnjem gigantu Bileće?

-Imovina ovog preduzeća je 80% devastirana, osim betonskih silosa koji su ostali sačuvani samo u građevinskom smislu, jer je i transportna oprema u potpunosti devastirana. Shodno tome, u samu opremu planiramo da uložimo oko 2 miliona maraka, a tu prvenstveno mislim na pogon fabrike stočne hrane i transportnih puteva.

Da li su kupovinom fabrike preuzete određne obaveze prema državi, radnicima...?

-Mi smo ovo preduzeće kupili u stečaju, što znači da u suštini nemamo nikakvih obaveza prema određenom broju zapošljavanja, s tim što smo u pregovorima sa Skupštinom akcionara izričito rekli da ćemo zaposliti nekih dvadesetak radnika, i iza toga stojimo i to ćemo sigurno ispuniti.

Da li imate podršku od Vlade RS i Opštine Bileća u vidu određenih podsticaja?

-Za sada o tome još uvijek nismo razmišljali. Svaka pomoć je dobrodošla, i napominjem da smo mi prvenstveno privredno društvo, odnosno društvo kapitala iz Srbije, i za sada smo sve odradili samostalno, bez ičije pomoći, ali na svaku podršku ćemo reagovati prijateljski.

Koliko ste do sada uložili u fabriku u Bileći?

-Do sada je "Agroherc" uložio sopstvenog kapitala oko 650.000 KM, a tu podrazumijevamo samo 600.000 KM za kupovinu ove fabrike, a oko 50.000 KM u sređivanje kruga, čišćenje i nekih sličnih tekućih stvari.

Koje su reference mlina i uopšte cijelog preduzeća?

-"Žitoprodukt" je nekada bilo vrlo jako preduzeće, koje je zapošljavalo veliki broj ljudi i imalo je velike proizvodne kapacitete. Ponavljam još jednom da ćemo se mi bazirati samo na skladišne kapacitete betonskih silosa, koji su cirka nekih 11. 000 tona i na ponovno uspostavljanje proizvodnje u fabrici stočne hrane. Mlin nam trenutno nije prioritet.

Kako će te povezati firmu koja je registrovana u Nevesinju sa ovom u Bileći i kako Vam se dopada Hercegovina?

-S obzirom da sam i ja hercegovac, Hercegovinu volim i jako mi se dopada. Nevesinje će ostati kao sjedište firme, dok smo u Bileći registrovali poslovnu jedinicu.

Da li su neki Vaši prijatelji spremni za ulaganja u Hercegovinu?

-O tome se svakako vode razgovori, ali za sada ne bih ništa o tome govorio.

Prema našim informacijama, pilana između Gacka i Nevesinja je u vlasništvu preduzeća koje Vi predstavljate, pa nas interesuje da li ona funkcioniše?

-Ta pilana trenutno ne funkcioniše, ali su nam svakako planovi da objekti koje tamo posjedujemo uđu u sastav "Agroherca", gdje planiramo da formiramo farmu sa manjim brojem zaposlenih koji će raditi na ishrani životinja, higijeni i samom održavanju.