Nezavisne Novine VESNA DUKA, ZORICA DRAGOVIĆ -  Trebinjski Okružni privredni sud je nakon agonije koja traje više od dvije godine pokrenuo predstečajni postupak u Građevinskom preduzeću "Neimarstvo" iz tog grada.

neimarstvo iz trebinja na ivici stecaja

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u "Neimarstvu" je na adresu Okružnog suda dostavio Dragan Škuletić, advokat kojem ova firma na ime naknada za poslove zastupanja duguje 54.000 KM.

Rješenjem za pokretanje predstečajnog postupka Danica Vojinović, stečajni sudija, za privremenog stečajnog upravnika imenovala je Radomira Jokića iz Teslića, koji ima zadatak da obezbijedi i da se stara o imovini "Neimarstva", izvrši uvid u poslovanje preduzeća s ciljem utvrđivanja osnova za pokretanje stečaja. Ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka biće održano 8. maja.

Iz dokumentacije je vidljivo da su računi "Neimarstva" blokirani duže od 60 dana, da je preduzeće već duže vremena platežno nesposobno, te da nije u stanju da ispunjavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa, niti obaveze prema dobavljačima, dok je isplata plata radnicima u zastoju.

Milenko Vukajlović, predsjednik Sindikalne organizacije "Neimarstva", kazao je da radnici ove firme ne vide drugo rješenje za firmu osim stečaja, te da očekuju da im bude isplaćeno barem ono što su zaradili i povezan radni staž.

"Najviše smo ogorčeni na činjenicu što smo ostali uskraćeni za između šest i 11 zarađenih plata, jer se isplaćivalo kako kome, tako da smo jednoglasni u stavu da stečaj mora biti pokrenut i okončan što prije", kaže Vukajlović.

Radomir Traparić, direktor "Neimarstva", međutim, još nije siguran šta je najbolje rješenje za preduzeće, tim prije što, kako tvrdi, rukovodstvu firme još nije stiglo rješenje trebinjskog Okružnog suda.

Iako su rukovodioci firme, kako kaže, upoznati sa zahtjevom za otvaranje stečajnog postupka nad "Neimarstvom", Traparić dodaje da mišljenja još nisu usaglasili, jer jedni misle da se može preduzeti još aktivnosti kako do stečaja ne bi došlo.

Mile Ribić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, komentarišući novonastalu predstečajnu poziciju "Neimarstva", rekao je da je firma već dugo vremena u teškoj poziciji sa veoma neizvjesnom budućnošću.

"Firma je već dugo na ledu. Bila je neminovnost da se neko od povjerilaca ovog preduzeća odlučiti na to da zatraži svoj dio novca od ove firme", rekao je Ribić.

On je objasnio da se u "Neimarstvu" očekivalo da će firma uspjeti da realizuje neke od poslova u inostranstvu, ali da s obzirom na to da do toga nije došlo, neće doći ni do isplata, čime stečaj postaje realna opcija.