Republika Srpska i zvanično je od juče dobila novog mandatara za sastav nove Vlade, a to je Željka Cvijanović, dosadašnji ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

zeljka cvijanovic

 

Gospođa Cvijanović preuzima kormilo broda koji se zove Vlada RS u veoma teškom trenutku, jer na tome brodu su sve očiglednije pukotine kroz koje prodire voda, a brod je neophodno što prije uvesti u luku.

Novoj mandatarki će biti potrebno mnogo mudrosti i vještine da pronađe i najmanji dašak povoljnog vjetra i usmjeri ga na vladina jedra, a poznavajući njenu energičnost, upornost, a juče se moglo vidjeti i čvrstoću u opredjeljenju za promjenama, vjerovati je da će biti uspješna makar onoliko koliko to izuzetno nepovoljna ekonomska i politička situacija u RS bude dozvoljavala. Interesantno će biti vidjeti i čuti sastav nove Vlade, jer logično novi kurs podrazumijeva i nove ljude. Prethodni sastav Vlade, koji bi se dobrim dijelom mogao nazvati i aferaški, u svom personalitetu ne nudi mnogo toga što bi bilo u sinergiji sa takvim čvrstim opredjeljenjem nove mandatarke.

Vjerujemo da će gospođa Cvijanović iskoristiti i najmanji povjetarac maestrala, kako bi brod koji je već počeo da tone, bezbjedno provukla kroz uske ekonomske uvale, koje su prepune oštrih hridi na koje se Vladin brod veoma lako može nasukati. Stari iskusni morski vukovi kažu da se na maestralu i veš najbolje suši. Očekivati je da nova mandatarka iznese javno sav prljav veš prethodnih Vlada i da raskrsti sa tako lošom praksom svojih prethodnika. Naravno, narod Republike Srpske očekuje transparentnost, legalitet, izraženiji senzibilitet prema socijalno-ugroženim kategorijama, a jedna od njih je i  boračka populacija koja očekuje da joj se vrati ono malo dostojanstva koje su i te kako zaslužili, dok penzioneri očekuju da od svoje penzije mogu makar preživjeti.

Na kraju možda još dodati onu čuvenu Ciceronovu „O tempora, o mores“!