Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 1. mart ne može biti obilježen kao "dan nezavisnosti BiH", podsjetivši da BiH nema Zakon o državnim praznicima.

milorad dodik

"Za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH ovaj datum simbol je majorizacije i početka terora nad pripadnicima našeg naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti, na kojem srpski narod nije učestvovao", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je to bio uvod u krvavi građanski rat i ogromna stradanja ljudi svih nacionalnosti na ovim prostorima.

"Neprihvatljivi su uporni pokušaji da se 1. mart nametne kao datum koji treba da obilježavaju svi u BiH. Takvi pokušaji samo govore o tome da bošnjačke političke i intelektualne elite nikada nisu odustale od praske nametanja rješenja i namjere da dominiraju nad drugim narodima i da BiH smatraju, prije svega, državom bošnjačkog naroda", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da je takva politika suprotna važećem ustavnom i teritorijalnom uređenju BiH, savremenim demokratskim standardima i političkoj realnosti.

"Zbog toga nikada nećemo dozvoliti da ovaj crni istorijski datum bude obilježen u Republici Srpskoj", poručio je Dodik. Izvor: RTRS