Lastvanski vatrogasci spremni su za predstojeću sezonu požara, rekao je danas u Trebinju starješina Vatrogasne jedinice "Lastva" Zdravko Paranos.

novo vozilo

Nakon pokazne vježbe "Gašenje požara na otvorenom prostoru", koju je organizovala ova jedinica sa Regionalnim štabom civilne zaštite na Ušću kod Lastve, naglašena je spremnost u ljudstvu i mehanizaciji za djelovanje prilikom elementarnih nepogoda.

Lastvanski vatrogasci predstavili su tehnička sredstva i opremu za gašenje požara, kao i pripadnike jedinice koji su učestvovali u svim akcijama spašavanja - od poplava, snježnih nanosa, vatre i drugih nepogoda.

Osim za spašavanje, vatrogasci kažu da su specijalizovani i za popravke i prepravke svojih "mašina" tako da ne troše novac na majstore.

Ovi vatrogasci nedavno su na vozilu, koje je prije nekoliko godina oštećeno u požaru, a kasnije rekonstruisano, ugradili pumpu visokog pritiska, što će im znatno olakšati gašenje požara.

Paranos kaže da ova pumpa može da služi za gašenje požara na daljinama od 600 do 700 metara, a kapacitet rezervoara vode je devet kubika.

Prema njegovim riječima, vrijednost nove pumpe je oko 15.000 KM, ali su zahvaljujući volji i želji vatrogasaca uspjeli da naprave pumpu koja je jedinstvena po pritiscima na ovim prostorima.

Vatrogasna jedinica "Lastva" ima osam profesionalnih vatrogasaca i 30 volontera. Paranos kaže da bi, ukoliko budu iznađena sredstva, početkom ljeta trebalo da bude održana još jedna veća vježba na kojoj bi učestvovali vatrogasci iz cijele regije.

Pokaznoj vježbi na Ušću, organizovanoj povodom 1. marta - Međunarodnog dana Civilne zaštite, prisustvovali su predstavnici grada Trebinja, kao i predstavnici Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice Trebinje. SRNA