Povodom najave predsjednika Republike Srpske i SNSD-a, Milorada Dodika, da će Vlada RS podnijeti ostavku, te da će u roku od desetak dana biti izabrana nova, danas je za naš portal intervju dao Dragan Simović, predsjednik Regionalnog centra Trebinje u Savezu sindikata RS.

dragan simovic

Simović je u današnjem razgovoru za portal TrebinjeLive rekao da saradnja između Vlade i sindikata može biti ostvarena jedino ako se ta Vlada bavi pitanjima radnika, tj. ukoliko rješava njihova goruća pitanja i ukoliko stvara ambijent za ulaganja u privredu, koja će rezultirati novim radnim mjestima.

„Ako Vlada riješi goruća pitanja, onda će ona omogućiti ovome radnom narodu istočne Hercegovine da od svoga rada dostojno živi“ istakao je Simović i dodao “U prethodnom periodu, što se tiče Hercegovine, Vlada nije stvarala uslove za otvaranje novih radnih mjesta, odnosno za stvaranje investicionog ambijenta. A to da li je na njen rad uticala ekonomska kriza, treba da ocijene ekonomisti i analitika, ali možemo konstatovati da Vlada Republike Srpske u istočnu Hercegovinu nije uložila dovoljno energije da rješava pitanja koja su od interesa za sindikat“.

Kako Vi kao prvi sindikalac Hercegovine gledate na čvrsti potez Milorada Dodika da dovede „svježu krv“ u Vladu RS, i šta očekujete od nove Vlade?

„Savez sindikata prošle godine je organizovao velike proteste radnika budžetskih korisnika i sa tih protesta poslana je jasna poruka Vladi da neki ministri nisu radili dobro. Da su ti ministri radili svoj posao, budžet Republike Srpske bi se punio bolje i kvalitetnije“ objašnjava Simović i dodaje da od nove Vlade očekuju nova lica, jer su ona dobrodošla, a šta će najviši predstavnici izvršne vlasti raditi, to će se vidjeti u narednom periodu.

Govoreći o sumnjivim privatizacijama i ljudima koji su ostali bez radnog mjesta i ovjerenog radnog staža, kao i o tome da li će sindikat izaći pred novu Vladu sa zahtjevima da se obrati više pažnje na Trebinje i Hercegovinu, Simović je prokomentarisao da je Vlada RS radnicima koji su ostali bez posla u postupku stečaja omogućila povezivanje radnog staža i oni su bili tretirani kao i svi ostali radnici RS, ali je činjenica da je u istočnoj Hercegovini, sem Trebinja i Gacka, privredna aktivnost na nuli. Ovo predstavlja osnovnu zamjerku Vladi, a Simović je napomenuo da i u Trebinju ima nekoliko preduzeća u stečaju, ili se „spremaju“ za stečaj. „Privatizacija je u istočnoj Hercegovini donijela pogubne rezultate po radnike i oni su zgroženi sprovedenom privatizacijom“, ističe Simović.

Kvalitetan političar je onaj koji popravi život ljudi, a ne onaj koji radi za svoje interese. „Nismo daleko od mišljenja da Hercegovina mora imati određeni, da ne kažem, povlašćeni status, ali moraju se imati neke ideje koje će doprinijeti kvalitetnijem životu u istočnoj Hercegovini, jer je hercegovaca sve manje, a tu prvenstveno mislim na odlazak mladih ljudi, što znači da nemamo ni prostu reprodukciju“ objašnjava Simović.

Simović je zaključio i da je zaprepašćujući podatak da u već sada prošloj Vladi nije bio nijedan ministar južno od Bijeljine, jer ako smo zapostavljeni i na taj način, to nije nimalo dobro za stanovništvo ovog dijela Srpske.