Hidroelektrane sistema "Elektroprivrede RS" trenutno ostvaruju obim proizvodnje za oko 27 odsto veći od planiranog za ovaj period godine, potvrdili su iz Direkcije za proizvodnju ERS. Dnevna proizvodnja struje u hidroelektranama ovih dana iznosi više od devet gigavat-časova, a i dotoci rijeka su više nego dobri.

dobra proizvodnja struje

Tako su, prema podacima iz ERS, dotoci u januaru na Trebišnjici bili 185,64 odsto veći od predviđenih i iznosili su 159 metara kubnih u sekundu, na Drini su premašili očekivanja za 117,63 odsto sa 367 metara kubnih u sekundu, a na Vrbasu za 169,91 odsto, gdje se u svakom sekundu slije 111 metara kubnih.

U Direkciji za proizvodnju ERS objasnili su da dugoročnu stabilnost proizvodnje električne energije ne mogu najaviti za cijeli sistem, ali da ga trenutno mogu zagarantovati kada je u pitanju sistem HE na Trebišnjici.

"HE na Trebišnjici je akumulacioni hidrosistem i kod njega je dugoročno planiranje proizvodnje na osnovu trenutne hidrologije moguće. S obzirom na trenutno veliki sadržaj vode u akumulaciji Bileća, odnosno kote koja je deset metara iznad plana, što je energetski posmatrano 200 gigavat-časova iznad plana, moguće je najaviti stabilan rad elektroenergetskog sistema ERS u narednom periodu", naveli su u Direkciji za proizvodnju ERS.

Oni su pojasnili da se kod protočnih hidroelektrana, HE Višegrad i HE Bočac, ne može na osnovu trenutnih dotoka obezbjeđivati dugoročna proizvodnja, jer one imaju akumulacije koje obezbjeđuju proizvodnju za jedan dan (HE Višegrad) do sedam dana (HE Bočac).

U Direkciji za proizvodnju ERS podsjetili su da su zbog loše hidrološke situacije prošle godine u oktobru radili rebalans plana, što je podrazumijevalo da su planiranu proizvodnju u hidroelektranama smanjili za 21 odsto, a povećali planiranu proizvodnju u termoelektranama za 6,7 odsto. Ovakvim rebalansom su godišnji plan proizvodnje ostvarili sa 99,6 odsto.

"Prošle godine je proizvedeno 5.135 gigavat-časova električne energije, od čega su termoelektrane proizvele 64 odsto, što je značajno uticalo na cijenu koštanja električne energije, jer su troškovi proizvodnje znatno veći u termoelektranama u odnosu na hidroelektrane, a što će, svakako, uticati na finansijski rezultat", rekli su u Direkciji za proizvodnju ERS.

Kako navode u ERS, termoelektrane u ukupnoj proizvodnji sistema ERS ostvaruju oko 60 odsto ukupne proizvodnje. Oni su istakli da u posljednjih nekoliko godina termoelektrane ostvaruju rekordne rezultate proizvodnje.

TE Ugljevik je prošle godine ostvarila proizvodnju od 1.837 gigavat-časova električne energije, što je najveća proizvodnja od njenog puštanja u rad. TE Ugljevik je u tom vremenu provela 7.434 sata "na mreži", što je, takođe, rekordno vrijeme rada za domaće termoelektrane.

U ERS su podsjetili da je TE Gacko prošle godine imao kapitalni remont, tako da je 2013. godine planirana proizvodnja od 1.646 gigavat-časova. Nezavisne novine