Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je večeras da će u narednih dan-dva doći do ostavke Vlade Srpske. Dodik je rekao da će se nakon toga ići u formiranje novog sastava Vlade Republike Srpske.

uskoro nova vlada rs

Predsjednik Srpske je rekao za Radio-televiziju Republike Srpske nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom DŽombićem da će biti predložen novi mandatar za sastav Vlade, koji će dobiti mandat odmah nakon ostavke Vlade Republike Srpske.

On je naveo da nema potrebe da se ide u parlament Srpske, pošto se radi o ostavci Vlade Republike Srpske, kako bi se što prije ušlo u konsultacije oko sastava Vlade u kojoj će ostati jedan broj sadašnjih ministara.

"Vjerujem da će sutra biti formalno zakazana sjednica Vlade, koja će biti održana u srijedu, 27. februara, nakon čega kreće ovaj mehanizam", istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Predsjednik Republike Srpske nije želio govoriti o imenima budućih ministara, ističući da će mandatar imati mogućnost da u konsultacijama sa političkim strankama koje učestvuju u Vladi saopšti imena novih ministara.

"Ostaje koalicija sa SP-om i DNS-om i u tom pogledu nema nikakvih nepoznanica", rekao je Dodik.

On je istakao da je na sastanku ocijenjeno da je potrebno uvesti novu atmosferu, novi impuls, koji bi trebalo da eliminiše dosadašnju značajno negativnu konotaciju i spekulacije u vezi sa Vladom Srpske.

Dodik je rekao da je sa DŽombićem u prijateljskim odnosima i da stoje zajedno iza onoga što će biti učinjeno, bez ikakvih tenzija.

On je napomenuo da je DŽombić važan čovjek SNSD-a, te da će ta stranka tražiti određena rješenja za njegove buduće angažmane. SRNA

Komentar portala TrebinjeLive:  Vlada vozi „Posljednji krug u Monzi“- Kalderi

Prema izvorima sa kojima raspolaže portal TrebinjeLive, Dodik je sa svojim do juče najbližim saradnikom gospodinom Džombićem održao ekspresni sastanak koji je trajao veoma kratko (15 minuta). Sastanak je održan u ugostiteljskom objektu „Kaldera“ u Laktašima i kako stvari stoje taj sastanak je protekao u neugodnoj atmosferi. Ono na šta je upozoravala opozicija, mnogi ekonomski eksperti, dio nevladinog sektora, dobronamjerni političari iz Evropske Unije, kompetentni analitičari, a predsjednik Republike, Milorad Dodik, duži period odbijao da prihvati kao činjenično stanje, danas je pod snagom argumenata, prihvatio kao surovu i istinitu stvarnost u ekonomski posrnuloj Republici Srpskoj.

U maniru izvođača „One man band“odlučio je da ekonomsku situaciju u RS pokuša izvući iz kolapsa, rekonstrukcijom Vlade, ali dobri poznavaoci prilika se boje da će biti „sjaši kurta da uzjaši murta“. Prema istim izvorima prvi ministri na udaru za smjenu će biti Škrbić i Kovačević, a nije sigurna fotelja ni Milovanoviću. Šuška se da za neke ministre SIPA već vodi neke predistražne radnje.

Nadamo se ipak da će aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznaći takva kadrovska rješenja koja će za rezultat imati zaustavljanje mita i korupcije, poništenje svih kriminalnih privatizacija, uvođenje transparentnosti u poslove javnih nabavki i tendera u svim ministarstvima ( pogotovo u ministarstvu zdravlja) i da će nova kadrovska rješenja naići na razumijevanje i odobravanje zemalja članica EU, sa kojima smo do sada, našom krivicom, imali ne tako harmonične odnose. BiH kao i Republika Srpska, su na pragu ulaska u EU i nadamo se da će buduća Vlada imati novi kurs koji će biti usmjeren direktno ka Evropskoj Uniji i njenim institucijama.