Ratni komandant tzv. Armije BiH Sefer Halilović i ratni šef sarajevskog CSB-a Munir Alibabić Munja, u ponedeljak uveče, gostujući na programu FTV-a, istakli su da je Alija Izetbegović i njegovi najbliži politički, vojni i policijski saradnici lojalni SDA tokom rata u Sarajevu organizovali su i direktno kontrolisali paravojne i parapolicijske jedinice tipa "Ševa", čiji je osnovni zadatak bio da za bošnjački vrh obavljaju najprljavije poslove, prenosi danas dnevni list Press.

Foto, izvor: PRESS Foto, izvor: PRESS

Oni su na FTV -u iznijeli nepoznate detalje koji Aliju Izetbegovića, policajce Asima Dautbašića (umro prirodnom smrću), Bakira Alispahića, Jusufa Pušinu, komandanta "Ševa" Nedžada Ugljena (ubijen u atentatu 1996. godine) i prvog likvidatora "Ševa" Nedžada Herendu, kao i vojne bezbjednjake Fikreta Muslimovića i Envera Mujezinovića, označavaju kao direktno odgovorne ili kao saučesnike u zločinu i zataškavanju zločina strijeljanja osmorice zarobljenih pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. Oni takođe tvrde da su "Ševe" i druge zločinačke grupe, kojim je komandovao Alija Izetbegović, počinile brojne ratne zločine u Sarajevu i van teritorija tog grada, a koji su i dalje nerasvjetljeni. U prvi plan su stavili zločin u Dobrovoljačkoj, kao i neuspješni atentat na Sefera Halilovića u junu 1993. u kome su ubijeni Halilovićeva supruga i njen brat. U današnjem Pressu piše i to da je u aprilu 1992. Alibabić od Alije Izetbegovića lično dobio zadatak da hitno pribavi informaciju o osmorici zarobljenih vojnika JNA. Izetbegoviću se žurilo jer je, prema Alibabiću, Radovan Karadžić tom informacijom uslovljavao nastavak pregovora sa muslimanskom stranom.

Istog dana Alibabić je, kako tvrdi, od tadašnjeg prvog čovjeka muslimanskog SDB-a Asima Dautbašića dobio informaciju da je vojnike strijeljala "specijalna grupa". Kada je takvu informaciju prenio Izetbegoviću, Ejupu Ganiću i Fikretu Abdiću, Izetbegović je, prema Alibabiću, doslovce rekao: "To su ovi naši gore iz specijalne grupe".

Prethodno, Alibabić je, kako je ispričao, početkom aprila 1992. odbio nalog Asima Dautbašića i tadašnjeg prvog čovjeka muslimanskog MUP-a Alije Delimustafića da se pri sarajevskom CSB-u formira parapolicijska grupa koja će stvari rješavati "po kratkom postupku". Prema Alibabićevim riječima, Dautbašić mu je prenosio naređenje ŠURA, posebnog tijela koje su činili čelnici SDA i koje je bilo nadređeno policijskim i vojnim čelnicima.

Informaciju da je Izetbegović znao za "Ševe" i njihove zločine potvrdio je i Sefer Halilović. On je ispričao da ga je Izetbegović u junu 1992. pitao šta misli o formiranju "specijalne jedinice koja bi stvari rješavala po kratkom postupku". Kada je Halilović odbacio takvu ideju, Izetbegović mu je rekao: "Nisi ti za ove prljave poslove. Zaboravi da smo pričali o ovome!", prenosi današanji Press.

I Halilović i Alibabić izrazili su ozbiljnu sumnju da će zločini "Ševa" ikada biti procesuirani.

Komentar portala TrebinjeLive: Otvara se bosanska ratna pandorina kutija

Konačno je počela da se otvara bosanska ratna pandorina kutija. Polako ali sigurno, kako samo i istina može da dejstvuje, istina o ratnim zbivanjima u BiH, izlazi na vidjelo. Posljednja dešavanja na suđenju dr Radovanu Karadžiću u Hagu, kao i istinom obojene najnovije izjave nekih od visoko rangiranih bošnjačkih političkih "čindbenika" skidaju oreol ratne krivice koji je tendenciozno i pretenciozno nametnut srpskom narodu u BiH, a vezano za ovaj posljednji prljavi rat. Ulazimo u fazu konačnog raščišćavanja odnosa, kako političkih tako i kulturnih, istorijskih, pa i procesa istinite pravno-krivične odgovornosti za posljednji krvavi rat. Očito, kako vrijeme odmiče da se sve više budi savjest u dijelu bošnjačkog političkog i vojnog estabilšmenta, a Bogu hvala da je tako, jer ako hoćemo da napravimo "inventuru" nad tim mračnim periodom naše bliske prošlosti, onda moramo prethodno napraviti inventuru savjesti.