Planinarsko društvo "Vučji zub" iz Trebinja organizovalo je danas potpisivanje peticije u okviru akcije "Zaustavimo prodaju Planinarskog doma i izletišta na Ublima".

peticija za planinarski dom

Na ovaj vid borbe planinari su se, kako kažu, odlučili nakon najave lokalnih vlasti da bi ova zgrada mogla biti prodata kako bi se nadoknadio minus u budžetu.

Članovi planinarskog društva novinarima su potvrdili da će građani, u narednih sedam dana na Trgu slobode u centru grada, moći da se izjasne da li žele da ovo izletiše oživi i koristi ljubiteljima prirode ili su za prodaju planinarskog doma.

Planinari smatraju da je ovo izletište za Trebinje od neprocjenjivog značaja.

Na platou izletišta Ubla nalazi se zgrada dobro očuvanih zidova, devastirane unutrašnjosti i sa pripadajućim zemljištem.

Zgradu je 1938. godine sagradilo „Društvo za razvoj turizma“ Trebinje.
Nakon Drugog svjetskog rata zgradu je koristilo tada aktuelno planinarsko društvo „Bijela gora“ iz Trebinja, koje je prestalo sa radom početkom posljednjeg rata.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević danas nije želio da komentariše inicijativu planinara, ali je ranije izjavio da još nije odlučeno da li će Planinarski dom na Ublima biti prodat, te da će grad nastojati da odluka o sudbini ovog objekta bude na korist svih građana, a ne u interesu pojedinih udruženja.

„Mi cijenimo i pomažemo aktivnosti Planinarskog društva `Vučji zub`, ali niko nema pravo, samo na osnovu toga što je bio korisnik Planinarskog doma, da ucjenjuje grad kakvu će odluku donijeti o budućnosti ovoga objekta“, istakao je Vučurević. SRNA