Republika Srbija danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak i na donošenje prvog modernog srpskog Ustava, nazvanog Sretenjski ustav iz 1835. godine.

dan drzavnosti srbije

Centralna svečanost održaće se poslije podne u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsjednika države Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Predsjednik Nikolić položio je povodom Dana državnosti Srbije, vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali, dok će predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić u 12 časova uz najviše državne i vojne počasti tradicionalno položiti lovorov vijenac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

U toj crkvi episkop šumadijski Jovan će u 13.20 služiti pomen, nakon čega će vijence na sarkofag Karađorđa položiti princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsjednika Srbije njegov savjetnik Oliver Antić.

Tomislav Nikolić uručiće povodom Dana državnosti odlikovanja pojedincima, društvima i institucijama za posebne zasluge, ispoljenu hrabrost i časno izvršavanje dužnosti.

Inače, u Srbiji se od 2001. godine 15. februar obilježava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmjenama zakona i 16. februar postao neradan dan.

"Gugl" uz šljivovicu i opanke čestitao Srbiji Dan državnosti

google cestitao dan drzavnosti srbiji

Na stranici popularnog pretraživača google.rs, "Gugl" je svoje ime obojio bojama srpske zastave, uz "zaštitni znak" Srbije - šljivovicu i opanke.

Klikom na čestitku pokazuju se sajtovi na kojima se govori o Danu državnosti - stranice medijskih kuća i "Vikipedije".