Danas su u Bileći sa načelnikom Miljanom Aleksićem razgovarali mr Mirjana Bratić, direktor Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" Bileća, dip. agronom Mirko Komnenić, prof. dr Radoslav Milošević i Sveto Bošnjak, predsjednik NVO "Ekumena".

tanasijevic, milosevic i bosnjak

Povod sastanka je inicijativa Univerziteta u Istočnom Sarajevu od prije tri godine da se u Trebinju otvori odjeljenje poljoprivrednog fakulteta, smijer za južne kulture i da se osnuju jedna ili dvije srednje škole poljoprivrednog smijera u Bileći ili Gacku, a između ostalog i da se pokrene inicijativa za otvaranje regionalne poljoprivredne zadruge za Hercegovinu.

Nakon sastanka kod načelnika, prof. dr Radoslav Milošević je u izjavi za portal TrebinjeLive istakao da je sastanak urodio plodom i da ove godine očekuju da će proraditi i srednja škole, i fakultet i zadruga. "Danas smo napravili saglasnost sa načelnikom Opštine Bileća Miljanom Aleksićem, da se otvori poljoprivredna škola u Bileći, kao i poljoprivredna zadruga, tj. društvo poljoprivrednih proizvođača Hercegovine" istakao je prof. dr Radoslav Milošević. On je napomenuo da je na prošlogodišnjem sastanku izvršnog Savjeta Zajednica Opština Istočne Hercegovine u Berkovićima donesena odluka da sa otvori odjeljenje poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Trebinju. "Ministarstvo obrazovanja i kulture je odlučilo da raspiše konkurs za upis studenata na tom odjeljenju, smijer južne kulture. Savjet zajednica je takođe odlučio da se u istočnoj Hercegovini otvori i srednja poljoprivredna škola, a ako bi bila u Gacku, to bi bio smijer veterine ili stočarstva, a ako bi bila u Bileći moguće da bi bili uključeni i smijerovi kao što su: južne kulture i sl".

Poljoprivredna srednja škola, poljoprivredni fakultet i poljoprivredna zadruga svojim stručnim radom djelovaće i na prostoru bliskih prekograničnih opština. Poljoprivredna zadruga će prvenstveno biti fokusirana na prostoru 12 opština, koje su se teritorijalnim prostorom nekada nazivale stara Hercegovina. Po našim saznanjima postoji ozbiljan interes i za upis đaka u srednju poljoprivrednu školu i sa područja zapadno hercegovačkih opština i Dubrovnika.

"Kada je elaborat na fakultetu pravljen, zaključeno je da na prostoru na kojem je fokusiran rad prethodno tri navedene institucije, živi oko pola miliona stanovnika" objašnja Milošević i dodaje da je već bio razgovor između gradonačelnika Trebinja i gradonačelnika Nikšića da se na ovome planu zajedno djeluje.

Inače, današnji sastanak je bio vezan za temu "Nastavak aktivnosti vezanih za regionalnu poljoprivrednu zadrugu", koja je podržana u svim aspektima i u Gacku na sastanku Zajednica Opština Istočne Hercegovine,  održanoj 31.01.2013. godine.

Sveto Bošnjak:Podrška razvoju poljoprivrede i stočarstva

Cilj osnivanja poljoprivredne zadruge je podrška razvoju poljoprivrede i stočarstva u Hercegovini, kroz razvoj malih porodičnih firmi, malog porodičnog biznisa i stimulisanjem tih djelatnosti preko transparentnih donatorskih sredstva koje je Evropska unija namijenila u svrhu razvoja ruralnog dijela BIH i RS, kao i plasiranjem povoljnih kreditnih sredstava koja daje IRB RS, kao i kroz druge razvojne programe međunarodnih institucija, koje su namijenjene razvoju poljoprivrede i stočarstva u istočnoj Hercegovini pa i šire. "Bavićemo se svim onim programima i djelatnostima koje mogu u ovome dijelu da daju rezultate, pa čak i razvojem vinogradarstva u kompletnom slivu rijeke Trebišnjice, a što podrazumijeva  i obnavljanje tradicije uzgoja vinove loze na obalama Bilećkog jezera, kako sa crnogorske tako i sa hercegovačke strane. Po riječima čuvenog putopisca Vebije Ćelebije na ovom području se nekada uzgajalo najkvalitetnije grožđe od koga se pravilo nadaleko čuveno vino", rekao je predsjednik NVO "Ekumena" Sveto Bošnjak, inače saradnik evropskih institucija.

Osnivači zadruge su: prof. dr Radoslav Milošević, Sveto Bošnjak, dip. agronom Mirko Komnenić, dip. inženjer menadžmenta Rajko Tanasijević i ekonomista Milovan Samardžić. Oni najavljuju i sasvim izvjesno otvaranje novih radnih mjesta, a što je i osnovni cilj svih ovih planinarih aktivnosti. Značajno je istaći i to da je podrška za sve prethodno navedeno došla i od Vlade RS (Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), lokalnih zajednica i međunarodnih institucija.