U carskim vinogradima u Lastvi u vlasništvu porodice Vukoje danas su orezani prvi čokoti vinove loze, a ove godine najavljuju i prvo hercegovačko desertno vino proizvedeno i sadnju prvih maslina na lokalitetu Zasad polja.

vinarija vukoje desertno vino

Direktor Vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje rekao je da očekuje da će i 2013. godina biti dobra kao i prethodne, ocijenivši početak godine veoma uspješnim.

Porodica Vukoje posjeduje 22 hektara vinograda, a od prije nekoliko dana njihovo vino pronašlo je svoje mjesto i na azijskom tržištu.

Proizvodi "Podruma Vukoje" do sada su se mogli naći na tržištu 12 evropskih zemalja, a ova porodica planira izlazak i na američko tržište.

"Naša proizvodnja je ograničena i bavimo se isključivo proizvodnjom vina vrhunskog kvaliteta. Godišnje proizvedemo 120.000 boca vina", istakao je Vukoje.

On je istakao da ove godine planiraju da otvore prve vinske galerije u istočnoj Evropi, površine 600 kvadratnih metara, poput onih u Italiji i Francuskoj.

Time će biti obogaćen vinski turizam u Hercegovini, ističe Vukoje i dodaje da će galerija biti značajan turistički objekat budući da je lani kroz njihove vinske podrume prošlo 15.000 turista.

Orezivanju carskih vinograda u vlasništvu porodice Vukoje prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti. SRNA