U vinogradima trebinjskog preduzeća "Agrokop" u stečaju danas je tradicionalnim orezivanjem vinove loze i zalivanjem čokota vinom proslavljen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara.

orezivanje loze u agrokopu

Orezivanje i zalivanje u vinogradu na lokalitetu Petrovog polja, obavio je paroh Dragiša Tomić, u prisustvu radnika i privrednika ovog grada.

Agronom Janko Milojević, stručni konsultant u "Agrokopu", rekao je da su vinogradi u solidnom stanju zbog dobro urađenih prošlogodišnjih tehnoloških operacije kada je vinograd bio pod zakupom švajcarskog fonda "Invest nova".

Milojević je dodao da je oko 50 odsto rezidba već završeno i da se zbog dobrog kondicionog stanja vinograda i opterećenosti čokota sa više okaca ove godine očekuje rod za tridesetak vagona veći od prošlogodišnjih 105 vagona.

Govoreći o uticaju trenutnih vremenskih prilika na vinograd, Milojević je istakao da veće količine padavina ne smetaju vinogradu, čak i da ga poplavi, te napomenuo da se osim autohtonih sorti vranac, smederevka i žilavka, uzgajaju i merlo, kaberne, sovinjon i šardone.

Milojević je podsjetio da "Agrokop" pod vinogradima ima oko 185 hektara površine, od čega će ove godine biti obrađivano 145 hektara, dok je preostalih četrdesetak u lošem stanju.

janko milojevic agronom

On je napomenuo da će se rezidba, ipak, raditi na dvadesetak hektara koje je u lošem u stanju i obaviti minimum tehnoloških operacija, jer je riječ o vrancu za kojim je velika potražnja.

Prema njegovim riječima, proizvodi će se plasirati na domaće tržište i kupcima iz zapadne Hercegovine.

Stečajni upravnik "Agrokopa" Vlado Simović rekao je da za ovo preduzeće dolaze bolji dani i da je izašao oglas u kome su pozvana sva zainteresovana lica za sprovođenje stečajnog plana nad "Agrokopom".

"Očekujemo veliku zainteresovanost i mislim da ćemo izabrati najbolje u cilju očuvanja vinograda i podizanja novih zasada što će biti od velikog interesa za lokalnu zajednicu i Republike Srpsku", rekao je Simović, napominjući da će se vinogradi u cijelosti prodavati i da neće biti njihovog parcelisanja.

On je istakao da se očekuje da bi do kraja godine kupac mogao da bude uveden u posjed.

U "Agrokopu" je u maju prošle godine pokrenut stečajni postupak, a vinogradi ovog preduzeća bili su pod zakupom kompanija "Svis nova invest" iz Švajcarske, da bi krajem godine Odbor povjerilaca preduzeća u stečaju odlučio da ove sezone samostalno uđe u proizvodnju grožđa. SRNA