Planinarsko društvo „Vučji zub“ iz Trebinja pokreće akciju „Zaustavimo prodaju planinarskog doma i izletišta na Ublima“ zbog najava iz uprave grada Trebinje da je na pomolu odluka o prodaji ovog objekta, kako bi se od prodaje nadokadio deficit u gradskom budžetu.

sramota - zele da prodaju dom na ublima

Cilj akcije je da se odlukom gradskog parlamenta zaustavi prodaja planinarskog doma, a planirane su i dodatne aktivnosti o kojima će se javnost informisati i putem zvanične internet stranice društva http://www.vucjizub.org/

Naime, društvo je nedavno, treći put od 2008. godine, uputilo zahtjev upravi grada Trebinje da se tzv. planinarski dom na platou izletišta Ubla dodijeli ovom društvu na upravljanje i korišćenje. Na platou izletišta Ubla nalazi se zgrada dobro očuvanih zidova, devastirane unutrašnjosti i sa pripadajućim zemljištem. Zgradu je 1938 god. sagradilo „Društvo za razvoj turizma“ Trebinje. Nakon Drugog svjetskog rata zgradu koristilo tada aktuelno planinarsko društvo „Bijela gora“ iz Trebinja, koje je prestalo sa radom početkom posljednjeg rata.

Međutim, na podneseni zahtjev od uprave grada Trebinje početkom februara dobili smo odgovor da se planira prodaja planinarskog doma. Planinarsko društvo smatra da se ovom prodajom ne može značajno riješiti problem deficita gradskog budžeta, budući da tržišna cijena lokacije nije ni blizu iznosa deficita. S tim u vezi, društvo pokreće akciju „STOP PRODAJI PLANINARSKOG DOMA I GRADSKOG IZLETIŠTA NA UBLIMA“ koja će biti praćena i peticijom.

Planinarsko društvo ne može organizovati školu planinarenja za djecu i mlade, implementirati razne projekte iz oblasti organizovanog planinarenja, niti organizovati posjete planinara iz drugih gradova i država tj. kroz planinarstvo promovisati sport, turizam i zdrav način života bez planinarskog doma. S obzirom na pomenutu činjenicu, Planinarsko društvo „Vučji zub“ tražilo je u više navrata od 2008. godine. da sa Opštinom Trebinje potpiše ugovor o prenosu prava korišćenja na osnovu kog bi društvo pomenuti objekat adekvatno uredilo i njime upravljalo isključivo u interesu građana Trebinja.

Planinarsko društvo „Vučji zub“, kao udruženje građana je u petogodišnjem radu pored zavidnih rezultata u planinarstvu značajno doprinijelo razvoju i promociji zdravog načina života i kao produžena ruka gradskom odsjeku Civilne zaštite predstavlja servis svim stanovnicima Trebinja i okolnih opština. Planinarsko društvo i danas pruža nesebičnu pomoć u vanrednim situacijama koje zahtjevaju učešće stručnih lica iz oblasti zaštite i spašavanja.

Nastavljajući ove aktivnosti, planirano je da društvo objekat uredi tako da služi ne samo planinarima nego i svim građanima. Na svojevrsnom zimskom izletištu Ubla, ovo je jedina preostala lokacija u vlasništvu grada Trebinje, a poznato je da je mnogi građani porodično u zimskim mjesecima pohode. Smatramo da im je neophodan ovakav objekat u kom bi mogli dobiti sve usluge koje planinarski dom podrazumijeva. Upravo iz tog razloga ovaj objekat treba pripasti našem društvu kao udruženju svih građana, jer bi prodaja doma i zemljišta privatnom vlasniku nanijela nepovratnu štetu ne samo trebinjskom planinarstvu nego i lokalnoj zajednici u cjelini. Nedopustivo je da trebinjsko planinarstvo i trebinjci kao poznati i priznati ljubitelji prirode i svog kraja nemaju planinarski dom kao svoju kuću.

U svim zahtjevima do sada naglašavali smo neprocjenjiv značaj da naš grad ima svoje mjesto u prirodi koje će između ostalog služiti i valorizaciji turistickih vrijednosti grada Trebinje. Dodajemo da sve uređene i markirane staze do brojnih vrhova planine Orjen upravo vode sa pomenute lokacije.

Svaki pa i manji grad u RS i BiH ima uređen planinarski dom, a posebno treba istaći primjer impozantnog planinarskog doma u Opštini Gacko kao i susjednog Herceg Novog gdje su obnovljena čak dva planinarska doma, te Grada Dubrovnik koji je takođe na planini Orjen sagradio potpuno nov planinarski dom. Te činjenice očigledan su dokaz kako se sve opštine i gradovi u okruženju pripremaju i okreću ka najavama da će planina Orjen biti proglašena nacionalnim parkom. Grad Trebinje treba se takođe okrenuti ovom konkretnom i mjerljivom oživljavanju turističke ponude.

Planinarsko društvo „Vučji zub“ poziva građane Trebinja da građanskom incijativom podrže ovu akciju i daju svoj iskreni doprinos zajedničkoj inicijativi i naporu da se ovo izletište oživi i da napokon koristi svim građanima ovog grada, izletnicima, ljubiteljima prirode, djeci i omladini. Ne dozvolimo da izgubimo jedino trebinjsko planinsko izletište! DA SMO ZDRAVO!