Inspektori za hranu Republike Srpske su u opštinama Gradiška, Derventa, Bijeljina, Prnjavor, Bratunac, Prijedor, Doboj, Šamac i Trebinje pronašli ukupno 1.095 litara mlijeka proizvođača "Dukat" i "Vindija", određenih serija i rokova trajanja, za koje je laboratorijskim analizama dokazano da sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

kancerogeno mlijeko pronadjeno u trebinju

Od pronađenih 1.095 litara, 256 litara su sami trgovci prije dolaska inspektora izdvojili i povukli iz prometa, dok je u prometu zatečeno 839 litara mlijeka koje je po nalogu inspektora povučeno i naloženo njihovo uništavanje.

U Inspektoratu Srpske rečeno je da se radi o do sada prikupljenim podacima, a da se kontrole mlijeka nastavljaju i dalje.

U koordinaciji sa inspekcijom grada Banjaluka juče je izvršeno dodatno uzorkovanje mlijeka proizvođača "Dukat" i "Vindija" različitih zapremina i rokova upotrebe.

"Uzeto je ukupno šest uzoraka koji su dostavljeni na laboratorijsku analizu, a sve količine uzorkovanog mlijeka zatečene u maloprodaji stavljene su van prometa do dobijanje razultata“, navode iz Inspektorata. SRNA