Situacija u većini zdravstvenih ustanova u istočnoj Hercegovini veoma je složena zbog ukupnih dugovanja koja se procjenjuju na više od pet miliona maraka, rekao je predsjednik republičkog Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić.

dugovanja preko 5 miliona KM

Kao pozitivne primjere poslovanja Granulić je naveo domove zdravlja u Berkovićima i Nevesinju, a neorganizovanost menadžmenta smatra jednim od osnovih problema u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Naglasivši da je od građana Trebinja dobio viši žalbi na pružanje zdravstvenih usluga, Granulić kaže da je evidentno da sve veći broj pacijenata traži pomoć u zdravstvenim ustanovama van ovog grada.

On kaže da Dom zdravlja u Trebinju duguje oko milion maraka za poreze na plate i doprinose u posebnoj dubizi, dok je za Dom zdravlja u LJubinju rekao da je gubitaš, a bio je jedan od boljih zdravstvenih ustanova.

Granulić je podsjetio da je bivši direktor tokom svog dvoipogodišnjeg mandata napravio dug od 319.000 KM, a samo je bio vršilac dužnosti i nije imao ugovor o rad.

"Iz zdravstvenih ustanova hitno treba izbaciti politiku, zapošljavati stručan kadar i omogućiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pacijentima", rekao je Granulić novinarima u Trebinju.

Granulić je rekao da nije tačno da će u Nevesinju, Berkovićima i LJubinju biti ukinuti domovi zdravlja već da se u tim ustanovama gubi funkcija direktora a sve ostalo ostaje nepromijenjeno.

Prema njegovim riječima, u Nevesinju bi trebalo da bude napravljena reorganizacija Doma zdravlja u specijalističku plućnu bolnicu, o čemu će narednih dana početi razgovori menadžmenta sa resornim ministarstvom.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja u Trebinju Radmila Jokšić ukazala je na veoma težak položaj zaposlenih jer nemaju plaćeno zdravstveno osuguranje i ne mogu da se liječe.

Ona je naglasila i da je veoma loš odnos između sindikata i poslovodstva koje im, kako je objasnila, uskraćuje sve informacije pa objašnjenja moraju tražiti od Upravnog odbora Doma zdravlja.

Granulić je danas u Trebinju razgovarao sa predstavnicima sindikalnih organizacija zdravstvenih ustanova u istočnoj Hercegovini o problemima s kojima se susreću i načinu njihovog otklanjanja. SRNA