VESNA DUKA - Bivši trebinjski načelnik Božidar Vučurević prisustvovao je juče (ponedeljak) raspravi u Tužilaštvu BiH zakazanoj, kako nam je rekao, na okolnosti njegovog navodnog ratnog zločina koji je počinio na teritoriji ovog grada u proteklom ratnom periodu.

bozidar vucurevic trebinje

Vučurević je u prostorijama Tužilaštva boravio svega 45 minuta, ali se ne zna šta se u tome vremenu dešavalo.

Pretpostavlja se da Vučurević nadležnim u pravosuđu podnio samo dokumentaciju kojom će dokazati svoju nevinost i, kako je istakao, jednom za svagda sprati ljagu i sa svoga imena i sa imena svoga grada.

Vučurević je u Sarajevo odnio brojne vojne naredbe, ali i svaku propusnicu i priznanicu koju je izdavao nesrpskom stanovništvu koje je podnosilo molbe da napuste grad.

„Prije nego će Bošnjaci početi da se iseljavaju iz Trebinja meni je jedan od njih dostavio proglas koji im je stigao od Hasana Čengića, tadašnjeg sekretara SDA, u kome ih poziva da napuste Trebinje i daje im instrukcije o iseljavanju, gdje navodi da se ne libe ni pritisaka ni primjene sile nad onim Bošnjacima koji ne žele da postupe po zapovijesti. Na osnovu ovog proglasa je i Opštinski odbor SDA napisao Naredbu o iseljavanju, a ja sve to imam u svojim dokaznim materijalima“, tvrdi Vučurević.

On nije želio da daje komentare nakon dolaska iz Sarajeva.