Ljubiša Samardžić, njegova supruga Mira i Sveto Bošnjak u kabinetu gradonačelnika Dobroslava Ćuka Ljubiša Samardžić, njegova supruga Mira i Sveto Bošnjak u kabinetu gradonačelnika Dobroslava Ćuka

Ljubiša Samardžić uskoro počinje snimanje istorijskog filma u Dubrovniku, a novo ostvarenje našeg poznatog glumca snimaće se i u Dučićevom gradu, saznaje portal TrebinjeLive. Ono što je najzanimljivije jeste i to što će se pri realizaciji višemilionskog projekta, jednim dijelom, angažovati i saradnici i statisti iz Trebinja.

Snimanje novog filma Samardžić je najavio i u svojoj posjeti Trebinju u avgustu prošle godine, gdje je nakon razgovora sa tadašnjim gradonačelnikom Dobroslavom Ćukom, medijima otkrio samo male detalje oko svog novog filmskog projekta. „Moguće je da dođe do saradnje i ukoliko dođe bilo bi vrlo interesantno koristiti ove prostore. Moguće, moguće...“ rekao je tada čuveni Smoki.

Naša saznanja potvrdio je Sveto Bošnjak, saradnik na scenariju i Ljubišin pomoćnik na produkciji čitavog filma. Bošnjak je istakao da se radi o istorijskom filmu iz XV i XVI vijeka, te da je riječ o istinitoj priči koja se desila na području tadašnjeg Dubrovnika. "Film nosi radni naslov "Dubrovački Gusar", a scenarista, producent i vjerovatno režiser je gospodin Ljubiša Samardžić i njegova produkcijska kuća Cinema Design" istakao je Bošnjak i dodao da će iz ovoga filmskog projekta najvjerovatnije izaći i serija.

Film je višemilionskog bužeta u evrima, i sa jednim od našim najpopularnijih glumaca dogovoreno je da se 20 do 30% filma snima u Trebinju i okolini. Ovo je osnovni razlog zašto je Bošnjak doveo Ljubišu na gostovanje u Trebinje i na upoznavanje sa tadašnjim gradonačelnikom, koji je tada javno podržao cijeli projekat. Podrška je stigla i od značajnih institucija u Republici Srpskoj i BiH.

"Trenutno se čeka konačna saglasnost Ministrastva kulture republike Hrvatske, i to je u fazi realizacije. Nakon saglasnosti, u aprilu ili maju, očekujemo početak pretpripremnih radnji, kao što su: kastinzi, određivanje lokacija i slične stvari" objasnio je Bošnjak i dodao da će u okviru ovoga projekta biti angažovan i stručni kadar iz Trebinja, kao i dio glumačkog kadra u smislu statista i sporednih uloga.

Ovo je dobra priča, prvenstveno za Dubrovnik, a onda i za Trebinje, jer ovaj projekat najviše može da posluži  zbližavanju ova dva grada, zaključio je Bošnjak u izjavi za TrebinjeLive.

Naš portal ekskluzivo je došao i do saznanja šta bi se između ostalog u filmu trebalo dešavati. Naime, riječ je o autentičnoj ličnosti, dubrovačkom gusaru, koji je bio veoma popularan u određenim krugovima i bio je mješavina, kako to voli narod da kaže, kapetana Zoroa i Kazanove. Žene su ga mnogo voljele i on je često mletačke i francuske karavane presretao, uzimao robu i davao sirotinji, te je vješto izbjegavao razne potjere i smicalice koje mu je tadašnja vlast u Dubrovniku pripremala. Svoje brodove i barke usmjeravao je, u zavisnosti od potjere,  prema Šipanu, Lokrumu, Korčuli... Uvijek je imao ljubavnice koje su mu to dojavljivale na dubrovačkom dvoru....