Doktor Savo Novokmet, osim što je poznat kao kao najomiljeniji ljekar u Ljubinju, jedini je ljekar porodične medicine u istočnom dijelu Republike Srpske koji se odlučio za privatnu praksu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ovoga tipa.

doktor savo novokmet ljubinje

On je sopstvenim sredstvima, bez ičije pomoći, osnovao ambulantu porodične medicine, koja je prva i jedina zdravstvena ustanova ovog tipa od Ljubinja do Bijeljine i ujedno najbrojnija među timovima porodične medicine u Ljubinju.

Ambulanta koju pacinjenti nerijetko nazivaju i malom bolnicom, a kojoj su sami  nadjenuli ime „Doktor Savo“, onako kako u neposrednom i prostodušnom kontaktu i zovu svoga ljekara, broji preko 1.500 pacijenata, što je, od oko 4.500 stanovnika Ljubinja, izuzetna cifra, naročito kada se zna da je formirana tek u aprilu mjesecu.

„Nakon otvaranja ambulante krajem aprila, već početkom jula smo potpisali ugovor sa Fondom zdravstva RS, tako da sada u ambulanti sa mnom rade i dvije medicinske sestre, koje su, zajedno sa mnom, doedukovane u sferi porodične medicine“, kaže doktor Savo.

U njegovoj ambulanti, koja za razliku od propisanih 60 kvadrata ima oko stotinu,  rade se svi medicinski poslovi koji trebaju da se odrade u opštoj medicinskoj praksi, gdje se, zajedno sa opštim pregledmo pacijenata, u priručnoj laboratoriji vade i nalazi krvi i urina, radi se ultrazvučni pregled i sl.

Cjelokupan pregled i laboratorijski nalazi se završavaju na nešto više od jednoga časa, a moglo bi, tvrdi doktor Savo i mnogo brže, ali se sedimentacija mora mjeriti na sat vremena.

doktor savo novokmet sa pacijentima

U ambulanti doktora Sava nema liste čekanja ni za laboratoriju, niti za ultrazvuk, na šata se u većim gradovima u savremenijim zdravstvenim ustanovama mora čekati i po nekolika dana, a na ultrazvuk i danima.

„Mi se držimo principa da su svi odmah na redu, a da se, pri tome, za svakoga pacijenta mora odvojiti onoliko vremena koliko je potrebno, jer se, pored znanja koje mora biti primarno, na taj način stiče i povjerenje pacijenata“, objašnjava dalje Novokmet.

Zanimljivo je da je ovaj ljekar specijalista ginekologije, pa su sve njegove pacijentkinje u porodičnoj medicini i ginekološke pacijentkinje, a veliki broj žena dolazi na ginekološke preglede kod doktora Sava i iz susjednih opština istočne Hercegovine.

U pitanju su uglavnom žene iz Berkovića, mada ima i Trebinjki kojima nije daleko prevaliti 64 kilometra da dođu na pregled kod doktora Sava, jer u njega imaju najviše povjerenja.

Dešava se nekada da doktor Savo i porađa žene u Ljubinju, ali ne u svojoj ambulanti, gdje bi se takođe mogu odraditi porodi, već u Domu zdravlja.

„I neki dan sam imao slučaj da je žena dobila bolove i došla ovdje na pregled, ali je porođaj bio hitan i ja sam proračunao da nema vremena da se šalje u Trebinje u Bolnicu, već nam je preostalo taman toliko da je prebacimo do našeg Doma zdravlja, gdje se odmah i porodila i sve se završilo kako treba“, kaže skromno doktor Savo.

Trudeći se da u svojoj maloj bolnici obavi sve preglede koji se ambulantno mogu odraditi, doktor Novokmet na taj način uštedi i novac i vrijeme svojih pacijenata, kako ne bi morali putovati u najbližu bolničku ustanovu u Trebinju. Glas Trebinje/Vesna Duka