Na sinoćnjoj Svetosavskoj akademiji gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević uručio je Povelju Grada akademiku prof. dr Predragu Pešku iz Beograda, koji je porijeklom iz Trebinja.

povelja grada prof. dr predragu pesko

Uručujući Povelju, Vučurević je istakao da Peško, koji je cijeli život posvetio čovjeku, nikada nije zaboravio svoje hercegovačke korijene, te da mu se Trebinje na simboličan način pokušava zahvaliti.

Vučurević je Pešku poželio da se još dugo bavi naučnim radom i da svojim radom i djelom služi čovjeku, svom rodu i svojoj Hercegovini, kao što je to činio i do sada.

Ističući veliki značaj ovog priznanja, Peško je naglasio da je ono posebno i neprocjenjive vrijednosti jer je dobijeno od svog naroda.

predrag pesko

"Hercegovina je mala, ali otadžbina se ne voli zbog veličine već što je vječna, jer kada izgubite otadžbinu izgubili ste i sebe", rekao je Peško, poručujući Hercegovcima da ostanu vrijedan i pošten narod, po čemu su i prepoznatljivi širom svijeta.

Prof. dr Predrag Peško je ugledni ljekar, direktor Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, član Srpske akademije nauka u umjetnosti, predsjednik srpsko-japanskog udruženja, član američkog koledža hirurga i profesor najprestižnijih svjetskih fakulteta.

urucenje povelje grada prof. dr predragu pesko