Godinama nagomilavani dug za neplaćene saobraćajne kazne, prema kojem samo petnaestak mladića iz Trebinja duguje preko 250.000 maraka, niko ne sankcioniše, a počinioci, odranije poznati policiji, i dalje bezglavo jure gradskim ulicama istim automobilima kojima su i ranije činili prekršaje.

16 mladica duguje 250 000 km policiji

U Centru javne bezbjednosti Trebinje su potvrdili da je ovo višegodišnji problem koji do sada nije riješen, a gdje su samo u protekloj godini evidentirali oko 14.000 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ali je od toga broja naplaćeno samo 60 odsto novčanih kazni.

Za preostalih 40 odsto, kažu, zasad ne postoje mehanizmi naplativosti.

Prema policijskim podacima, najveći problem predstavlja 16 lica sa područja ovog centra koji godinama ne plaćaju kazne, a koji do sada imaju dug od oko 250.000 mataka.

Neslavni rekord godinama drži izvjesni mladić kojem se u registru novčanih kazni u posljednjih pet godina nagomilao dug od preko 52.000 maraka, trojica njih ima dug od preko 20.000 KM, sedmorica duguju od 10.000 do 20.000 maraka, a njih šest ima od 6.000 do 10.000 maraka.

U policiji ne kriju da im je većina ovih lica "bezbjednosno interesantna" te da su neki od njih višestruki povratnici i u drugim nezakonitim radnjama, iako po ovim prekršajima nikada nisu ni zatvorski ni materijalno sankcionisani.

Iako u CJB, ukoliko naplata ne bude realizovana, o tome obavještavaju Poresku upravu, sa spiskom dužnika, ovoj su instituciji vezane ruke, jer njihovi mehanizmi naplate mogu biti jedino obustava plate ili od drugih materijalnih sredstava, a koji prekršioci zakona nemaju na svome imenu.

Sa druge strane je za određeni broj lica iz CJB podnesen zahtjev Osnovnom sudu, kako bi im bila određena mjera zatvora u trajanju od 15 dana, ali do sada niko od pomenutih 16 najdrastičnijih prekršilaca nije otišao u zatvor.

Zašto je to tako i da li im može biti određena kazna društveno korisnog rada ili oduzeto vozilo, s obzirom na to da je u pitanju sredstvo kojim su počinili krivično djelo - nismo uspjeli saznati, jer ni nakon sedam dana otkad smo im poslali pitanja, odgovore od suda nismo dobili. NEZAVISNE NOVINE/Vesna Duka