U većini osnovnih škola na području istočne Hercegovine sutra će početi nastava u drugom polugodištu, a časovi će trajati 45 minuta, rekao je danas Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa ovog područja Milan Ilić.

osnovci krecu u skolu

"U većini škola, u šest od ukupno devet, u petak je bio stav da se sutra krene sa nastavom i da se radi 45 minuta. Tri su bile u nedoumici i čekale su odluku regionalnog sindikata. U razgovorima sa direktorima, i u tim škola veliki broj radnika radije bi da počnu raditi, sa trajanjem časova 45 minuta“, rekao je Ilić.

On je rekao da su u svim školama radnici protiv štrajka i minimuma rada od 30 minuta.

Ilić je rekao da najveća osnovna škola u Trebinju "Jova Jovanović", koja ima više od hiljadu učenika i tri područna odjeljenja, sutra kreće sa nastavom.

Direktor Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju Dragan Mrdić rekao je Srni da će nastava za 683 učenika ove škole početi sutra, a časovi će trajati po 45 minuta.

On je istakao da su na sjednici održanoj 18. januara svi zaposleni i rukovodstvo škole odlučili da nastava u drugom polugodištu počne sutra, a da je sindikatu ostavljeno da u narednom periodu iznađe najbolje rješenje za zaposlene.

"Isto kao što i mi imamo pravo na štrajk, tako i djeca imaju pravo na obrazovanje. Sa obustavom nastave samo bi djeca ispaštala i morala bi da nadoknađuju izgubljene časove", rekao je Mrdić.

On je ocijenio nelogičnom odluku Regionalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture istočne Hercegovine o stupanju u generalni štrajk, jer je većina zaposlenih u hercegovačkim školama za rad i da časovi traju 45 minuta.

Mrdić kaže da će sutra svih 59 zaposlenih u ovoj školi doći na posao u 7.30 časova i da će se nastava normalno odvijati u dvije smjene.

Aktiv direktora osnovnih škola istočne Hercegovine zaključio je na sastanku 18. januara da će nastava u drugom polugodištu u osnovnim školama na području istočne Hercegovine početi sutra, te da će časovi trajati 45 minuta. SRNA