Novu godinu po Julijanskom kalendaru tradicionalno, već 22. put, proslavilo je "Udruženje Hercegovaca i njihovih potomaka u Vojvodini", na novosadskom Ribarcu.

hercegovacka ganga u vojvodini

Ne zna se koliko tačno Šantićevih i Dučićevih zemljaka živi u vojvođanskoj ravnici ali se zna da su naseljeni u 26 vojvođanskih mjesta. Udruženje je osnovano 1991. godine sa ciljem da se očuvaju veze, duh i običaji rodnoga kraja.Proslava Pravoslavne nove godine počela je svečano, molitvom i sječenjem slavskog kolača u čast Svetog Vasilija koji se proslavlja kao slava Udruženja.

U muzičkom dijelu programa nastupile su muške pjevačke grupe, guslari i folklorni ansambli, a održano je i takmičenje u pjevanju pjesama iz zavičaja. Veselju su prisustvovali ugledni gosti, predstavnici opština iz Hercegovine, borci iz proteklih ratova kao i predstavnici gradskih vlasti Novog Sada.

Predsjednik Udruženja Mladen Marković kaže da imaju oko 600 aktivnih članova koji se trude da organizuju humanitarne akcije kako bi pomogli učenicima i studentima. Radio Nevesinje/Dragan Grahovac