PRESS RS/ Dubravko Curać - Turistička ponuda Trebinja bogatija je iz godine u godinu i to samo zahvaljajući stanovnicima grada na Trebišnjici koji su svesni da je ova grana privrede ostala među retkima koje imaju mogućnost za razvoj.

sinisa kunic

Tako u Istočnoj Hercegovini strani i domaći posetioci imaju priliku da obilaze verske obekte, posećuju vinarije, uživaju u prozvodima hercegovačkih domaćina, a zahvaljujući Siniši Kuniću Sindi u ponuda je uvrštena i šetnja kroz netaknute delove prirode, koja je namenjena svima koji žele da se na jedinstven način "druže" sa predivnim podnebljem Hercegovine i uživaju u zvukovima prirode.
- Šetnja kroz prirodu pripada grani turizma koja je u svetu u konstantnom porastu, a ne radi se o adrenalinskom sportu već isključivo o druženju sa svim lepotama koje su sačuvane od ljudske ruke. Ustvari, kroz "hajking ture" po Hercegovini, bez obzira na godine, turisti imaju priliku da upoznaju istoriju ovog kraja, ovdašnju floru i faunu, ali i da dobiju savete koji će im olakšati druženje sa prirodom. Već dve godine bavim se ovim poslom i sve više je onih koji žele da deo godišnjih odmora provode na ovaj jedinstven način - kaže Kunić.

Šetnja po trebinjskim brdima i okolnim planinama traje onoliko koliko to žele svi kojima je interesantan ovaj vid odmora, a uglavnom se ide u grupama od deset do 15 ljudi. Pored dnevnih obilazaka, "hajking ture" po prirodi mogu trajati i po nekoliko dana, a sve se odvija pod vedrim nebom i u predelima koja ljudska noga retko obilazi. Kunić gostima nudi mogućnost da noće u šatorima, dok je posebno zanimljiva izgradnja improvizovanih skloništa.                                       -      Za tri sata normalnog hoda može se preći nekih 10 kilometara, ali u ovom slučaju nije cilj preći što dužu deonicu već uživati u svom prirodnom bogatstvu koje nudi Hercegovina. U turama koje nudim mogu se videti impozantne građevine Austrougarske monarhije, poput nebrojenih vojnih utvrđenja, tvrđava i karaula te njihovu ogromnu zaostavštinu u vidu skoro kompletne infrastrukture puteva u BiH, uključujući i one koji olakšavaju "hajking rute" do nekih od destinacija. Takođe, naša okolina bogata je gljivama, lekovitim biljem, staništima lisica, vukova, divljih svinja, a posebna je atrakcija poseta selima koja nisu namenski napravljena sa "etno" prefiksom, nego zaista, originalna i iskonska hercegovačka sela, gde se može probati hrana koja je isto tako zaista i "nemontirano" domaća - dodao je Kunić.

Turisti obilaze i linije fronta
Turistima koji žele obilaziti okolinu Trebinja intesantna je i linija fronta iz poslednjeg otadžbinskog rata. Iako su neki predeli još uvek pod minima, Kunić dobro poznaje taj kraj i predele po kojima se može bezbrižno šetati.
- Postoji interesovanje za obilazak brda na kojima se nalazila borbena linija, a posebno onih sa koje se vidi more. Jedna od ruta za šetnju je i ona po brdu Vlaštica iznad Dubrovnika sa koje se vidi ovaj kompletan kraj - istakao je Kunić.

Interesovanje za ovaj vid turizma iz godine u godinu je sve veće, a okolinu Trebinja obilazili su Rusi, Švajcarci, Amerikanci, kao i znatan broj gostiju iz svih krajeva bivše Jugoslavije koji se odmaraju na crnogorskom ili hrvatskom primorju. Svima njima posebno je interesantno što imaju mogućnost da u istom danu budu na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a potom se u popodnevnim časovima kupaju u moru.
- U samoj okolini našeg grada nalaze se uglavnom kraški predeli, a nekih 20 kilometara od grada imamo Bijelu goru, planinu na granici sa Crnom Gorom u kojoj su široko rasprostranjeni pašnjaci i prastare šume jele. Ljubitelji prirode prosto ostaju bez daha kada obiđu te predele gde još uvek žive retke životinje i gde se mogu pronaći retke biljke - nastavlja Kunić.

Za svoj posao Siniša poseduje A i B licence za turističkog planinskog vodiča, a inače od malih nogu bio je član izviđačkih jedinica kroz koje je stekao iskustvo za boravak u svim okolnostima. Sve što treba da ponesu turisti je prigodna odeća i obuća za šetnju kroz prirodu, a sve ostalo dobiće od organizatora u zavisnosti koliko vremena žele da traje njihov boravak po predelima koje sami odaberu za obilazak.
- Uvek posebnu pažnju skrećem na obuću zbog težine staza, ali i zbog mogućnosti da se pojavi neka od životinja koja neće napasti ukoliko ne oseti da je ugrožena. Dešava se da na stazama naiđemo na otrovne zmije i uprovo zbog toga vrlo je važno šta je na nogama - naglasio je Kunić.

"Hajking ture" u Trebinju za sada radi samo ovaj zaljubljenik u prirodu, a kako kaže, uskoro bi svoju ponudu mogao proširiti i na predele oko Foče gde se nalazi Zelengora, planina u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Najpoznatija je po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare...

Obiluje i bogastvom flore i faune, pogotovo u Perućici, jedinoj prašumi Evrope.
- Uspostavio sam kontakt sa Mladenom Fuštarom iz Foče koji se takođe bavi ovakvim vidom turizma. Nadam se da ćemo uspostaviti saradnju i time proširiti obostrane ponude. Ja sam i ranije obišao sve te krajeve i mogu reći da je Zelengora prirodno bogatsvo koje se retko gde može naći na planeti - zaključio je Kunić. PRESS RS