Učesnici jučerašnjeg skupa posvećenog obnovi Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine, ocijenili su da angažovanje NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se hram u Prebilovcima obnovi predstavlja veliko ohrabrenje i podstrek.

prebilovci

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenko Jahura rekao je Srni da su učesnici skupa, koji je održan u sali parohijskog doma Hrama Svetog Save u Beogradu, upoznati o pripremama za skori početak obnove hrama u Prebilovcima.

"Angažovanje vladike Grigorija i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se hram u Prebilovcima obnovi za sve nas predstavlja veliko ohrabrenje i podstrek", naglasio je Jahura.

Osim srodnika žrtava ustaškog terora iz Prebilovaca, Klepaca, Tasovčića, Kozica i Lokava današnjem skupu prisustvovali su i predstavnici Udruženja "Jadovno 1941." Aleksandra Kuprešanin i Milorad Milošević, te arhitekta Predrag Ristić, autor projekta obnove hrama.

"Zaključeno je da je od izuzetnog značaja da potomci mučenika učestvuju u gradnji hrama sa prilozima, prema svojim mogućnostima. U tom smislu pojačaće se napori za prikupljanje priloga posredstvom predstavnika sela i porodica", kaže Jahura.

Tokom ljeta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba iz Donje Hercegovine.

Samo iz Prebilovaca, od 1.000 stanovnika, ubijeno je njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi gurnuti 6. avgusta 1941. godine. NJihove kosti, izvađene iz jama 1990. i 1991. godine, uništile su hrvatske snage u junu 1992. godine, zajedno sa Spomen-hramom u Prebilovcima. SRNA