Glas Srpske/Ratomir Mijanović - Hercegovačka sela puna su neženja, a da ne bi ostala pusta, mnogi od njih se odlučuju da nevjestu potraže u drugim krajevima, pa čak i u Albaniji.

albanke stizu u trebinje

Jedan od mještana trebinjskog sela Ljubomir nam je ispričao da je ovih dana svojevrsna komisija počela da obilazi udaljena domaćinstva i popisuje neženje koji bi željeli da uplove u brak  sa djevojkama iz Albanije. Kaže da ima i onih koji smatraju da je riječ o prevari, ali većina njih u popisu vidi posljednju šansu.

- Nekada je bilo priče o dolasku ruskih nevjesta, a sada tvrde da ima zainteresovanih Albanki, katolkinja za brak. Prijavio sam se i nadam se da će doći nevjesta. Naše kuće su uređene, kao one u gradu. Imamo satelitsku, internet i sve blagodeti modernog svijeta. Kada su one Ruskinje mogle doći u neki zaselak u Ljubinju i tamo se skrasiti, sigurno postoje i neke koje bi se htjele udati i za nas - kaže neženja iz sela Ljubomir, koji nije želio da mu objavimo ime.

On ističe da nema ništa protiv toga da oženi Albanku.

- Šta ima veze što je Albanka. U Srbiju ih je dosta došlo i udalo se. Naši ljudi pričaju da su bolje žene od mnogih ovdašnjih, radne su, pametne, vaspitane... Ove naše hoće po svaku cijenu u grad, makar bile i bez posla i bez hljeba, a Albanke traže dobre domaćine - kaže neženja, nadajući se da će i njegovo selo oživjeti kao što je i Štit u Ljubinjuu koji se udalo šest Ruskinja.

Nedaleko od Bileće nalazi se selo Dendino Korito u kojem živi sedam muškaraca, a koji se nikada nisu ženili. Bez obzira na godine, i danas se nadaju se da će se mlada pojaviti.

Jedan od mještana, Neđo Denda kaže da od matičara nisu bježali, ali zadesilo ih je da ostanu neženje.

- Ne znam, bogami, to je neka ljudska nedaća, što bi čovjek kazao, jer treba imati svoje porijeklo inekome ostaviti nasljedstvo, ali, eto, mi nemamo kome - priča Neđo koji je dodao da on i njegove komšije čekaju da dođe komisija i popiše ih za traženje mlade.

Ruskinje naselile Ljubinje

U ljubinjsko selo Štit, koje broji 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja, sedma živi u Ljubinju, a posljednja ljubinjska nevjesta je prije petnaestak dana uplovila u bračnu luku.

- Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, stigla sam u Ljubinje. Bilo je neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla i ovdje mi je bolje - ispričala je Oljga Nikiforova, koja je u Ljubinje stigla prije pet godina. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovačku varošicu.

Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, takođe iz Moskve, a jedna njena sugrađanka je uplovila u bračnu luku prije petnaestak dana i to udavši se za stanovnika Ljubinja.