Prema statističkim podacima MUP-a RS, od početka 2007. do kraja prošle godine evidentirano je više od 520 napada u kojima je povrijeđeno 310 policajaca. Najkritičniji posao za policajce u RS su hapšenja osumnjičenih, saobraćajne kontrole i policijske potjere.

policija cjb trebinje

Za razliku od zemalja u regionu, gdje se bilježi porast broja ubijenih i teško povrijeđenih policajaca na dužnosti, u RS, na sreću, ove rubrike već godinama stoje prazne.

Takođe, i broj lakše povrijeđenih policajaca na dužnosti u RS tokom prošle godine bio je manji nego prethodnih godina, kao i ukupan broj prijavljenih napada na policajce. Posljednje ubistvo policajca u RS dogodilo se prije 13 godina, kada je Željko Bošković zvani Vuk u Foči ubio kriminalističkog inspektora Radenka Radovića.

Bošković je uhapšen nakon devetogodišnjeg bjekstva i skrivanja, a čitav slučaj nakon hapšenja preuzelo je Specijalno tužilaštvo RS.

On je u septembru 2011. godine osuđen na 20 godina robije. Iako je ovaj napad gotovo zaboravljen, brojni su primjeri napada na policajce koji obavljaju dužnost širom Republike Srpske.

Analitičari kažu da najdeblji kraj izvuku uniformisani policajci, čije je posao svakodnevno vezan za ulicu.

Napadi se najčešće događaju na otvorenom prostoru, na trgovima i ulicama, a zatim u lokalima u kojima su napadači uglavnom pod dejstvom alkohola.

Najteži primjer napada na policiju posljednjih godina dogodio se u decembru 2011. godine tokom policijske potjere za Ramadanom Bahtirijem (26) iz Mostara, koji se na kraju kombijem "zakucao" u policijsku blokadu na ulazu u Višegrad.

Tada su teško povrijeđeni Zoran Uščumlić, komandir PS Višegrad, i policajci Slobodan Sarić i Denis Rašić.

Inspektor Danko Šuka iz Sokoca ranjen je u decembru 2009. godine tokom potjere za razbojnicima, koji su kod Han Pijeska opljačkali benzinsku pumpu "Petrol".

Narkoman iz Banjaluke Dragan M. 2007. godine špricom je ubo policajca, ali srećom bez težih posljedica. Osim direktnih napada, policajci su izloženi čestim prijetnjama, a na udaru je i njihova imovina.

Tako je na području CJB Trebinje bombama i Molotovljevim koktelima uništeno devet automobila vlasništvo policijskih službenika, a nijedan napad nije rasvijetljen, pa samim tim ni motiv.

U Prijedoru je 2007. godine u dvorište kuće policajca Mladena Matijaša bačena bomba, koja je oštetila njegovo vozilo. Godinu ranije podmetnut je i eksploziv pod auto Gorana Mikanovića iz Prijedora, koji je tada bio načelnik Odjeljenja za narkotike CJB Banjaluka.

Među težim napadima je i rešetanje kuće i automobila fočanskog inspektora Aleksandra Mojevića u novembru 2010. godine, za šta su pravnosnažno osuđeni Milan Smrekić i Aleksandar Škipina iz Foče.

Obojica su se nagodila sa Specijalnim tužilaštvom RS i priznala krivicu, pa je Smrekić osuđen na dvije godine zatvora, a Škipina na godinu. U policiji takođe vlada ogorčenje zbog slabih sankcija koje se izriču nasilnicima, među kojima je veći broj povratnika. Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, navodi da je na području najvećeg centra javne bezbjednosti u RS tokom prošle godine za nekoliko procenata smanjen broj napada na policijske službenike u odnosu na prethodne godine.

"Do napada na policijske službenike najčešće dolazi prilikom uspostavljanja narušenog reda i mira, lišavanja slobode, kontrole i regulisanja saobraćaja i prilikom legitimisanja", podsjetila je Markanovićeva. NEZAVISNE