Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije služio je noćas prvu Božićnu liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, u  prisustvu velikog broja vjernika.

proslava bozica u trebinje

Prvom ponoćnom liturgijom je započela proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg događaja u hrišćanskom svijetu. Nakon liturgije vladika Grigorije je pročitao Božićnu poslanicu, u kojoj je patrijarh poručio da su nam, pored ljubavi, prijeko potrebni mir i dobra volja i pozvao narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu vjeru i jezik, bogomolje i grobove svojih predaka i svoje svetosavske korjene.

Umirovljeni episkop Atanasije jutros je služio Svetu Liturgiju takođe u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju Julijanski kalendar.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana. Drugi dan je Sabor presvete Bogorodice, koji Crkva posvećuje Bogomajci, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

Mir Božiji, Hristos se rodi!