Na javni poziv preduzeća "Nikola Tesla" za kadrove koji žele da rade u tekstilnoj industriji prijavilo se 2.865 kadrova iz hercegovačkih opština.

prijava radnika

U saopštenju iz ovog javnog preduzeća navodi se da se, zaključno sa jučerašnjim danom, prijavilo 883 kadrova iz Bileće, Nevesinja 458, Berkovića 151, LJubinja 300 i Trebinja 1.073.

"Time smo ispunili prvi uslov prema njemačkom partneru i argumentovano dokazali da realno u Hercegovini postoji dovoljno kvalifikovane radne snage iz oblasti tekstila, kao i nekvalifikovane radne snage koja je spremna da radi u ovoj branši", saopštio je vršilac dužnosti direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić.

On je najavio da će o narednim koracima u vezi sa ovim projektom govoriti na konferenciji za novinare, koja će biti održana naredne sedmice.

Vučetić je istakao da pojedini mediji pokušavaju da predstave ovaj projekat u negativnom kontekstu, ali da brojne prijave na ovaj javni poziv govore o tome da narod ne vjeruje takvim pričama.

"Nažalost, i ovog puta pojavile su se brojne `nevjerne Tome` kao i izdajnički i od stranaca plaćeni mediji u pokušaju da u startu projekat predstave u negativnom kontekstu. Znajući da je uslov njemačkih partnera da se prijavi najmanje 2.000 kadrova ili će projekat biti realizovan u nekoj drugoj regiji Republike Srpske, ili u nekoj drugoj zemlji u regiji, oni su se trudili i trude se permanentno da privredni ambijent u Srpskoj predstave u što gorem svijetlu", navodi se u saopštenju, koje je potpisao Vučetić.

On je ocijenio da je problem zakonodavstva u Srpskoj što je previše tolerantno prema sredstvima javnog informisanja, "koji praktično bez posljedica mogu blatiti bilo koju ličnost i bilo koju instituciju".

Navodeći primjer NJemačke, u kojoj je to pitanje riješeno tako što su za zlonamjerno klevetanje protiv osoba iz javnog i političkog života predviđene kazne zatvora od tri mjeseci do pet godina, Vučetić je najavio da će ove sedmice predložiti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i Vladi da se i u ovoj oblasti zakoni usklade sa evropskim standardima.

Preduzeće "Nikola Tesla", koje se bavi proizvodnjom, primijenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem, osnovala je Vlada Republike Srpske u oktobru prošle godine. SRNA