Godina iza nas ostala je obeležena brojnim političkim previranjima, pa je logično što su upravo političari, u većini medijskih akcija, ušli u najuži krug izbora za ličnost godine.

ivana nebojsa

Redakcija Pressa RS vodila se drugačijim kriterijumima pa smo se odlučili da među deset ličnosti po kojima ćemo pamtiti 2012. godinu uvrstimo uglavnom obične građane, prave heroje, na čelu sa Jelenom Trikić, majkom hrabrost, uz izuzetak nekoliko javnih ličnosti, sportista i profesora Jasmina Komića. O njihovim podvizima i potezima pričalo se tokom cele godine. Sasvim smo sigurni da će grupa koju smo, u ovom izboru, tretirali kao jednu ličnost, biti nezaobilazan deo naših života i u 2013.

Jelena Trikić
I pored teške bolesti, Jelena Trikić iz Prijedora odbila je da prima terapiju u trudnoći da bi na svet mogla da donese zdravu bebu. U oktobru je rodila sina Nikolu, a mesec dana kasnije ova hrabra žena je preminula. Od 2007. godine borila sa teškim oblikom tumora na mozgu. Posle njene smrti pojavile su se inicijative da joj se da ulica u Banjaluci ili Prijedoru ili da neka nagrada za hrabrost ponese njeno ime.
Jasmin Komić
Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske postao je poznat u celom svetu, nakon što je u jednoj TV emisiji na akustičnoj gitari odsvirao i otpevao "Soldier of fortune" legendarni hit grupe "Deep Purple". Snimak njegovog performansa postavljen je na oficijalnoj veb stranici obožavalaca ove grupe, a posle toga Komić je u više navrata demonstrirao svoje muzičke sposobnosti i dokazao da u politici RS ima i rokera.
Boban Kusturić
Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske samo je simbol herojskih podviga svih službi civilne zaštite u Srpskoj koje su se našle na usluzi građanima zavejanim i zametenima u snežnim padavinama u januaru i oktobru. Pripadnici službe su, po nemogućim uslovima, uspeli da dolete do svih građana kojima je pomoć u hrani, vodi i lekovima bila najpotrebnija.
Milorad Trkulja
Naš čovek iz Kukulja kod Srpca, na privremenom radu u Australiji, tužio je vodeće svetske internet pretraživače "Jahu" i Gugl" i dobio 460.000 dolara odštete zbog toga što se njegovo ime, prilikom pretrage na tim servisima, pojavljivalo u kontekstu pripadnosti pojedinim kriminalnim grupama. Izjašnjava se kao Jugosloven, a krajem prošlog veka bio je i estradni menadžer.
Mišo Kesić
Policajac iz RS u mirovnoj misiji u Sudanu. Zajedno sa kolegom Goranom Šušnjom i još dvojicom policajaca rizikovao život da spasi 11 putnika iz aviona sa humanitarnim radnicima koji je sleteo sa piste, prevrnuo se i zapalio. Zanimljivo je da je nekoliko meseci kasnije Kesić u Banjaluci praktično spasio život jednom sugrađaninu koga je nožem napao vozač automobila sa kojim se svađao zbog prava prvenstva prolaza.
Nebojša Vukanović
Novinar BN televizije iz Trebinja, poznat po žestokoj kritici vlastodržaca u Hercegovini, ali i na višim nivoima. Uplovio je u političke vode i kandidovao se za gradonačelnika Trebinja. Iako je završio kao treći, iza Slavka Vučurevića i Dobroslava Ćuka koji su iza sebe imali, moćnu stranačku mašineriju, Vukanovićevih 4.500 osvojenih glasova je apsolutni rekord među svim nezavisnim kandidatima.
Nikola Dronjak
Predsednik Unije studenata RS pokrenuo je obimnu kampanju protiv korupcije i nepotizma na državnim univerzitetima. U maniru iskusnih političara Dronjak se tokom cele 2012. sastajao s najznačajnijim "facama" u RS. Pokrenuo je inicijativu da Vlada RS proda sve automobile vrednije od 30.000 maraka. Dečko koji obećava će u 2013. godini pokazati koji su mu krajnji dometi. Mnogi ga već vide u politici.
Ivica Osim
Legendarni "Švabo" zaveo je red u bh. fudbalu. Tokom mandata na čelu Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH bio je glavni pokretač pozitivnih promena u savezu koje su za rezultat imale decembarsku skupštinu na kojoj je izabran novi predsednik. Učinio je sve da iz fudbala rastera mešetare i ljude koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ovom igrom, a onda se povukao. U velikoj meri je, kao savetodavac selektoru Safetu Sušiću, zaslužan i za dobre rezultate reprezentacije BiH.
Ivana Ninković
Plivačica iz Trebinja Ivana Ninković je sa svega 17 godina ostvarila san nastupivši na Olimpijskim igrama u Londonu i tamo je, uz Lusiju Kimani, bila jedini predstavnik Republike Srpske. Trema zbog prvog nastupa sputala ju je da u britanskoj prestonici pokaže koliko zaista može, ali se zato iskupila na Evropskim šampionatima plasirala u polufinale, što je najveći uspeh plivanja Republike Srpske u istoriji.
Šampioni demagogije
Jedina grupa koju ćemo tretirati kao "ličnost" s obzirom na to da su se lideri šest ili sedam vodećih stranaka u zemlji uglavnom ponašali kao jedan. Apsolutni šampioni demagogije, zamajavanja i sluđivanja javnosti uspeli su da, bez većih napora, uzalud potroše još jednu godinu i ne naprave nikakav pomak. I u 2012. godini se potvrdilo da su lideri stranaka samo naizgled posvađani, a da izuzetno dobro funkcionišu kada treba deliti fotelje i primati plate nepojmljive običnim građanima.Press RS