U istočnoj Hercegovini u prva dva dana Nove godine rođena su tri dječaka, i to dva u trebinjskom i jedan u nevesinjskom porodilištu, potvrđeno je Srni u ovim zdravstvenim ustanovama.

bebe

Dva dječaka rođena su prvog dana 2013. godine, a jedan 2. januara poslije ponoći. U Hercegovini je posljednjih godina evidentan pad stope nataliteta, a broj rođenih beba godišnje je manji za jedno odjeljenje.

Ginekolog-akušer u Opštoj bolnici Trebinje Ana Krunić rekla je da su tokom 2012. godine u porodilištu ove zdravstvene ustanove rođene 444 bebe, što je za 30-ak manje nego 2011. godine, te napomenula da je trend pada novorođečadi svake godine sve veći.

Prema njenim riječima, mali je broj prvorođenih beba, ali se povećava broj blizanačkih trudnoća. U trebinjskom porodilištu rađaju se bebe iz svih šest opština istočne Hercegovine.

Manji broj porodilja je iz Nevesinja, jer u ovoj opštini postoji porodilište u kome se, osim sa tog područja, porađaju i majke iz Gacka. Ginekolog nevesinjske bolnice Ranko Kokotović rekao je Srni da je posljednjih godina broj novorođenih beba manji od pet do deset, odnosno da je prošle godine rođeno 110, a u 2011. godini 120 beba. SRNA