"Društvo prijatelja Rusije" Trebinje, večeras je u Eparhijskom domu proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana Kronštatskog, proroka Pravoslavne Rusije.

krsna slava drustva prijatelja rusije trebinje

Domaćin ovogodišnje slave je predsjednik društva, Vladimir Vukanović, a sječenju slavskog kolača prisustvovali su, osim velikog broja članova, i prijatelji ovog društva.

"Društvo prijatelja Rusije" je osnovano 2007. godine, i do sada je u više navrata bilo organizator raznih manifestacija, kao što su: izložbe Vladimira Veličkovića, Kose Boškan i Marije Rusove, konferencije Sabornost i demokratija, fonda jedinstva Pravoslavnih naroda, a pri društvu djeluje i astronomska sekcija, koju vodi Miro Ilić, istakao je za TrebinjeLive, predsjednik "Društva prijatelja Rusije", Vladimir Vukanović.

krsna slava drustva prijatelja rusije trebinje

"Osnovni planovi za budućnost su izgradnja astronomske opservatorije na brdu Crkvina iznad Trebinja, gdje bi trebao da bude smješten teleskop sa pratećom infrastrukturom, zatim proširenje odnosa sa Ruskom Federacijom, kao i kurs ruskog jezika, koji će početi poslije Božića. Pored ovoga u planu imamo i izgradnju Ruskog doma, koga bi jednim dijelom finansirala Ambasada Ruske Federacije, a u njemu bi se organizovali raznoliki kulturni i duhovni sadržaji", zaključio je Vukanović.

Ovo društvo aktivno učestvuje i ui društvenom životu Dučićevog grada, a finansira se od priloga članova i prijatalja, kao i od strane gradskog budžeta. Ono što ovo društvo čini posebnim u Republici Srpskoj jeste astronomska sekcija, koja pri njemu djeluje, a koja je bila i jedan od organizatora "Noć Istraživača", Trebinje 2012. Članovi društva ističu da bi bili najsrećniji, kada bi grad i Vlada RS podržali izgradnju astronomske opservatorije, a čiji bi značaj bio veoma veliki, jer bi bila prva u našoj državi.