Iako im je 2012. godina bila jedna od najtežih, malobrojna trebinjska vatrogasna četa, koja je veći deo vremena provela na terenu boreći se sa vodom i velikom šumskim požarima, uspela je da spreči katastrofu koja je mesecima pretila stanovnicima grada na Trebišnjici.

trebinjski vatrogasci

Za odlično obavljen posao stigla je i nagrada Vatrogasnog saveza Republike Srpske koji je trebinjsku vatrogasnu družinu proglasio za jednu od najboljih u RS u protekloj godini.

Hrabri vatrogasci imali su ove godine čak 529 intervencija na teritoriji grada. Kada bi se sabralo pojedinačno učešće u svakoj od akcija, došlo bi se do impozantne računice da je njih 28 obavilo posao za oko 2.000 ljudi!

- Stariji vatrogasci kažu da je ovo najteža godina, teža čak i od 1983. kada je gorela i voda i gora od Dubrovnika do Trebinja.

Iako broj intervencija nije mnogo veći u odnosu na prošlu godinu, ovaj put imali smo nekoliko izuzetno teških zadataka, a nažalost bilo je i žrtava među stanovništvom. Naši vatragosci intervenisali su četiri puta u udesima, imali smo 69 asistencija prilikom evakuacija, 27 akcija u poplavama, a uspešno smo ugasili 329 požara. Bila je ovo zaista izuzetno naporna godina, ali kada dođu ovakva priznanja, kao što je ovo od Vatrgasnog saveza, onda znamo da smo sve odradili najbolje što smo mogli - kaže komandir trebinjskih vatrogasaca Miodrag Batinić.

Prema rečima Batinića, saradnja vatrogasaca sa stanovništvom i Civilnom zaštitom bila je na zadovoljavajućem nivou, ali i da postoji mogućnost da se to poboljša na obostrani interes.

- Možemo biti zadovoljni kako smo sarađivali sa stanovništvom i Civilnom zaštitom, iako je moglo i bolje. Mislim da je problem u celokpunom sistemu koji očigledno treba menjati. Međutim, kada se sve sabere nemamo nekih prevelikih primedbi. Moram iskoristiti i ovu priliku da apelujm na naše sugrađene da vode računa kada rade sa vatrom, pogotovo u letnjim danima, da nam se ne bi ponovila ova godina. Zbog ljudske nepažnje bili smo razvučeni na čitavoj teritoriji našeg grada i pravo je čudo da smo uspeli stići na sva mesta koja su bila pod vatrom - dodao je Batinić.

Borba sa vatrom bila bi mnogo teža da vatrogascima u pomoć nisu stizali i pripadnici Civilne zaštite i lokalnog stanovništa. Takođe, veliki posao odradili su i helikopteri Oružanih snaga BiH, ali se na njihovo dejstvo čekalo širom Republike Srpske, iako su svakodnevno pozivani od strane vatrogasnih jedinica.

- Najveću pomoć imali smo od stanovništva, kao i monaha manastira Tvrdoš, koji su zajedno sa nama išli na mnoga kritična mesta.

Takođe, pripadnici helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH kada su dejstvovali bili su od veleke koristi i za te ljude imamo samo reči hvale. Druga je stvar što je procedura bila takva da smo morali čekati na helikoptere i po nekoliko dana, ali to je sistemski problem koji očigledno treba rešavati što pre - naglasio je Batinić.

Vatrogasac Aleksandar Šuković ističe da su njegove kolege i on u 2012. imali veliki broj neprespavanih noći, ali da je to sastavni deo njihovog posla.

- Imali smo veliki broj intervenicija. Borili smo se vatrom, poplavama, snegom, a bilo je i kritičnih situacija u kojima su odlučivale sekunde. Dešavalo se da na terenu budemo i po nekoliko dana i noći, ali na našu sreću uspeli smo obaviti sve zadatke koji su bili pred nama. Nadam se da se ova godina više nikada neće ponoviti - naglasio je Šuković.

Vatrogasna jedinica Trebinje pokriva teritoriju površine 904 kvadratna kilometra. Međutim, po potrebi pomažu i kolegama u susednim opštinama, a ove godine bili su na akcijama u Bileći, Ljubinju i federalnoj opštini Ravno.

- Tokom leta u isto vreme bili smo raspoređeni na po sedam-osam lokacija širom teritorije našeg grada, a čak smo morali pomagati i vatrogascima u okolnim mestima. U tom periodu vatra je imala veliku pomoć vetra, a i teren je izuzetno nezgodan.

Bura je prenosila plamen sa mesta na mesto, a dešavalo se da prebacuje korito reke Trebišnjice, koje je široko i po deset metara. Više od dva meseca borili smo se sa vatrenom stihijom, a tek kada su počele kiše posao je bio potpuno završen, iako smo do tada sve držali pod kontrolom - dodao je Šuković.

Humanisti

Trebinjski vatrogasci nisu samo hrabri ljudi već i veliki humanisti. Pripadnici ove teritorijalne vatrogasne jedinice redovno daruju krv za potrebe Službe za transfuzijsku medicinu u Opštoj bolnici Trebinje, a u poslednjoj akciji, pre dva meseca, učestvovalo je njih trinaest.

Inače, članovi VJ Trebinje jednom godišnje organizovano daju krv, a takođe se i rado odazivaju na pozive iz Službe za transfuzijsku medicinu.

Kamion pretvorili u cisternu

Trebinjski vatrogasci u svom voznom parku odnedavno imaju još jedno vozilo. Reč je o kamionu koji su dobili od Oružanih snaga BiH i koji su prepravili u cisternu za gašenje požara.

- U ovaj posao uložili smo 9.000 KM, a sada imamo kamion koji vredi više od 50.000. Inače, nova vatrogasna vozila sličnog tipa koštaju od 300.000 do 800.000 KM i bilo je nerealno očekivati da u ova vremena možemo doći do takve jedne cisterne - istakao je Batinić. D.Curać/Press RS