Danas je u Lazarevcu održana centralna manifestacija povodom 98. godišnjice Kolubarske bitke vođene u Prvom svjetskom ratu.

kolubarska bitka

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Lazarevcu  da je dužnost građana Srbije da njeguju sjećanje na žrtve, ali i da istraju u izgradnji društva zasnovanog na vrijednostima i idealima humanizma i nenasilja.

Odate su državne i vojne počasti kod Spomen - crkve Svetog Dimitrija u tom gradu, u čijoj kripti počivaju posmrtni ostaci stradalih srpskih i austro-ugarskih vojnika.

Ispred Spomen-crkve Svetog Dimitrija, u čijoj kosturnici počiva oko četrdeset hiljada stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, Dačić je rekao da se sjećanjem na žrtve predaka slavi život, a ne smrt.

U kripti su vijence položili premijer Srbije Ivica Dačić, predstavnici opštine Lazarevac, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija oprijedjeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vijenci su, potom, uz državne i vojne počasti položeni i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca.

Kolubarska ili Suvoborska bitka, vođena od 16. novembra do 15. decembra 1914, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitki između vojske Kraljevine Srbije i Austro-ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Bitka je vođena na frontu od 200 kilometara, a okončana je uspješnom protivofanzivom srpskih snaga pod komandom generala Živojina Mišića (1855-1921), protiv brojnije i nemjerljivo bolje opremljene austrougarske vojske.

Mišić je docnije unaprijeđen u čin vojvode, a njegova strategija u toj bici izučava se na vojnim akademijama širom svijeta.

U Kolubarskoj bici poginulo je 22.000 vojnika Kraljevine Srbije i 28.296 vojnika balkanske vojske Austrougarske monarhije, među kojima 1.080 oficira.