Plivačica Ivana Ninković i košarkaš Mirza Teletović najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

Ivana Ninkovic najbolji sportista BiH

Njih dvoje su svojim sportskim rezultatima obilježili godinu na izmaku i zato su im pripale krune sportskih vladara u našoj zemlji, odlučio je stručni žiri Izbora sportiste godine, koji već 12. put zaredom tradicionalno organizuju "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH. Manifestacija je i ove, kao i prethodnih godina, održana pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Nebojše Radmnanovića, te uz podršku Ministarstva civilnih poslova i partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Ove godine na čelu žirija bio je legenda bh. fudbala Ivica Osim, koji je, zajedno sa ostalim članovima ovog tijela, na četiri sjednice u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci imao veoma težak zadatak.

Ipak, na kraju je odluka pala, te su Ivana Ninković i Mirza Teletović imenovani za novu sportsku kraljicu i kralja. Njihovo krunisanje održano je večeras u hotelu "Holiday Inn" u Sarajevu uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, ali i političko-društvenog života BiH. Naravno, sportski bh. junaci iz 2012. godine, koji su nagrađeni u 12 kategorija, ispraćeni su gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Osim Teletovića, u uži izbor kandidata za najbolje bh. sportiste ušli su još fudbaler Vedad Ibišević i atletičar Kemal Mešić. Ipak, Teletovićev put ka "Eurobasketu 2013" u Sloveniji sa bh. reprezentacijom i odlazak u NBA ligaša Bruklin Netse donijeli su prevagu kapitenu našeg državnog tima. Zbog klupskih obaveza Teletović nije bio u mogućnosti doputovati u Sarajevu na svečanu manifestaciju, ali se prisutnima obratio putem video-poruke.

Ninkovićeva, iako je joj je svega 17 godina, iza sebe ima veoma uspješnu 2012. Već je ostvarila san svakog sportiste i nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu. No, svoje najveće uspjehe, ali i bh. plivanja u dosadašnjoj istoriji ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Debrecenu, a potom i na EP u kratkim bazenima u Francuskoj. Ninkovićeva je na EP u disciplini 50 metara prsno zauzela 12. mjesto, a da može još bolje, pokazala je nedavno u kratkim bazenima. Na EP u Francuskoj finale u disciplini 50 metara prsno izmaklo joj je za 23 stotinke. Na kraju je zauzela deseto mjesto, što je jedan od najboljih rezultata u istoriji bh. plivanja. Vrijedi naglasiti i da je Ninkovićeva prva takmičarka iz naše zemlje koja se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva u plivanju. Definitivno je jasno da je pred njom lijepa budućnost i priznanje "Nezavisnih" trebalo bi da joj bude dodatni motiv da nastavi u istom ritmu.

"Hvala organizatorima i cijenjenom žiriju na povjerenju koje mi je ukazano. Istinski sam oduševljena ovim priznanjem koje mi je dodijeljeno. Velika je čast i zadovoljstvo biti izabrana za najbolju sportistkinju svoje zemlje. Ova nagrada je pokazatelj da sam na pravom putom. Nadam se da ću u budućnosti ostvarivati još bolje rezultate i tako opravdati ovu nagradu. Mlada sam i imam dovoljno vremena da napravim još više u karijeri", rekla je Ninkovićeva.

Pored ove dvije, dodijeljene su nagrade u još 10 kategorija. Žiri je za najboljeg trenera izabrao Aleksandra Petrovića, selektora košarkaške reprezentacije BiH. Priznanje za najbolju ekipu otišlo je Petrovićevim izabranicima, košarkaškoj reprezentaciji BiH, koja se bez većih problema domogla "Eurobasketa 2013".

"Nezavisne" i BHRT u svom izboru uvijek brinu o mladim naraštajima bh. sporta. Tako su i ove godine priznanje dobili najperspektivniji u muškoj i ženskoj kategoriji. Najperspektivniji sportista je Mesud Pezer, bacač kugle AK Čelik iz Zenice, koji je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barseloni osvojio peto mjesto. Za najperspektivniju sportistkinju u 2012. proglašena je Aleksandra Samardžić, džudistkinja Berkovića. Samardžićeva će od niza odličnih rezultata najviše pamtiti naslov vicešampiona Evrope u konkurenciji kadetkinja.

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je u ruke brzoklizača Edina Brankovića, koji je napravio sjajan gest. Svoju sportsku stipendiju u iznosu od 800 američkih dolara mjesečno, koju je trebalo da prima naredne dvije godine ustupio je svojim kolegama, odnosno bh. kandidatima za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. S obzirom na to da su njegove pripreme zbog povrede prolongirane, Branković je smatrao da su ta finansijska sredstva trenutno potrebnija drugim bh. sportistima.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci sa osvojenim zlatom na Paraolimpijskim igrama u Londonu ponovo je bila bez konkurencije u izboru za najbolju ekipu u sportu za invalide, dok je najbolja sportistkinja u sportu za invalide atletičarka Sanela Redžić, koja je u Londonu osvojila četvrto mjesto u bacanju kugle u svojoj kategoriji.

Nagrada za životno djelo ove godine otišla je u ruke Mirka Petričevića, čovjeka koji je gotovo cijeli svoj život posvetio gimnastici i radu s mladima. Posthumno nagradu za životno djelo dobio je i Ivan Mioč, priznati fudbalski radnik iz Sarajeva.

Na početku svečane manifestacije prisutne su pozdravili Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatim Ivica Osim, predsjednik žirija, te u ime organizatora Goran Karać, urednik sportske redakcije "Nezavisnih novina".

Manifestaciju proglašenja najboljih sportista, pored brojnih sportskih legendi, uvaženih gostiju iz sportskog, političkog i javnog života BiH, upotpunili su i pjevač Armin Muzaferija, a u muzičkom dijelu nastupila je i Ana Jovančić, jedna od nagrađenih na ovogodišnjem "Đurđevdanskom dječjem festivalu".

Cvijanovićevu nagradila publika

Nagrada publike o kojoj su odlučivali posjetioci portala www.nezavisne.com ove godine otišla je u ruke atletičarke Biljane Cvijanović.

U konkurenciji za ovo priznanje, koje su dodijelili čitaoci portala www.nezavisne.com, bilo je još devet bh. sportista. Između ostalih, konkurenti su joj bili Vedad Ibišević, Miroslav Stevanović, Mirza Teletović, Dalibor Peršić, Larisa Cerić... Ipak, čitaoci su odlučili da priznanje pripadne Cvijanovićevoj, koja je dobila 3.423 glasa od ukupno 12.456 glasova.

Pedeset godina besplatnog odmora

Biljana Cvijanović, dobitnik nagrade čitalaca "Nezavisnih novina", dobila je vrijedan poklon kompanije "Fis" iz Viteza. U pitanju je TIME SHERING, sedam dana godišnje, narednih pedeset godina, boravak u moderno opremljenim apartmanima uz korištenje bogatog kompleksa "Eko Fisa" na planini Vlašić. NEZAVISNE