Veselinka Dokić protestovala je danas ispred Okružnog tužilaštva Trebinje,jer ni nakon dvije godine nije dobila odgovor na tužbu koju je porodica podnijela protiv ljekara ovdašnje bolnice zbog smrti njene sestre Slavojke Maksimović.

veselinka dokic protestuje ispred tuzilastva

Slavojka Maksimović umrla je u februaru 2010. godine, od kada porodica pokušava da dokaže da je smrt nastupila zbog nemara ljekara interniste, protiv koga je prije nepune dvije godine podnijela tužbu Okružnom tužilaštvu.

"Moja sestra je umrla zbog nemara ljekara na Internom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje koji su je primili kada se razboljela", kaže Dokićeva i dodaje da je za pacijenta najodgovorniji ljekar koji ga primi, te da je u ovom slučaju to bio doktor Zoran Paovica.

Dokićeva, koja je po profesiji ljekar, tvrdi da je njena sestra, prema nalazima koji su urađeni u privatnoj laboratoriji, morala hitno da ide na dijalizu.

"Nakon tri dana provedenih u bolnici i stalnog pogoršanja zdravstvenog stanja ljekari su konstovali iznenadnu smrt, što je neshvatljivo", kaže Dokićeva i dodaje da je porodica oprostila nemar ljekara, ali da ne može da se pomiri sa činjenicom da su neki nalazi falsifikovani, odnosno urađeni nakon smrti.

Ona tvrdi da je nalaz jonograma urađen poslije Slavojkine smrti, kao i EKG, ali da su upisani pod datumom dok je bila živa.

"U bolnici su mi prije sestrine smrti rekli da nije rađen EKG i da je praćena na monitoru, da bi se naknadno pojavio snimak na osnovu koga su protumačili da je to slika plućne embolije", rekla je Dokićeva i napominje da nije urađena ni obdukcija.

U Okružnom tužilaštvu Trebinje Srni je potvrđeno da se provodi istraga protiv ljekara Zorana Paovice zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

U tužilaštvu kažu da su saslušani svjedoci i da su pribavljeni određeni materijali koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, napominjući da ne mogu precizirati kada će istraga biti završena.

LJekar Zoran Paovica tvrdi da nije odgovoran za iznenadnu smrt Maksimovićeve i dodaje da su neosnovane optužbe porodice, te da predstavljaju tendenciozne napade na trebinjsku bolnicu i njene ljekare.

On kaže da su detaljne izjave date nadležnim komisijama koje su utvrdile da ne postoji greška, niti bilo šta što se može podvesti pod kategoriju nesavjesnog liječenja.

Iz Opšte bolnice Trebinje Srni su dostavili saopštenje u kome se navodi da se ljekari ove zdravstvene ustanove krajnje odgovorno i profesionalno odnose prema svakom pacijentu.

"Iskreno žalimo kada ishod liječenja bude letalan, pa žalimo i zbog smrti Maksiimović Slavojke", navodi se u saopštenju koga su potpisali ljekari trebinjske bolnice.

U saopštenju se dodaje da se utvrđivanje odgovornosti za eventualne propuste u radu ljekara i za eventualno nanošenje štete po zdravlje pacijenta može tražiti raspoloživim zakonskim sredstvima.

"Od doktorke Veselinke Dokić očekujemo i tražimo da se u skladu sa kodeksom ljekarske etike odnosi prema kolegama ljekarima sa dužnim uvažavanjem i da ne kompromituje naš rad i omalovažava rad cjelokupne ustanove", navodi se u saopštenju. SRNA