„Novosti” otkrivaju: Kako su i zašto trebinjski muslimani 1993. godine napuštali rodni grad. Hasan Čengić u ime stranke (SDA) naredio napuštanje Trebinja.

iseljavanje muslimana iz Trebinja naredio Hasan Cengic

U ISELjAVANjE muslimana iz Trebinja, tokom rata u BiH, aktivno se uključio vrh Stranke demokratske akcije, u vremenu i uslovima kada su sasvim bili bezbedni u tom hercegovačkom gradu.

O tome svedoči i dokument u koji su "Novosti" imale uvid. Zapravo je reč o pismu koje je lokalnom odboru SDA Trebinje upućen iz "centrale" te stranke, sa potpisom Hasana Čengića, sekretara SDA. Čengić kaže da "pošto situacija u BiH, iz časa u čas postaje u pogledu bezbednosti složenija, naročito posle prihvatanja ženevskih dokumenata od strane Radovana Karadžića i njegove klike na Palama, potrebno je u cilju ostvarenja težnji svih muslimana, očuvanja i jačanja naše države BiH, hitno preduzeti na terenu trebinjske opštine".

A onda Čengić precizira mere trebinjskom rukovodstvu SDA, gde, pored ostalog, zahteva da se "preko naših aktivista animiraju svi muslimani, naročito ugledni i imućni da u što skorije vreme napuste Trebinje i pređu u Crnu Goru".

- Imovinu, nepokretnu i pokretnu, delimično prodati, a po mogućnosti ostaviti na čuvanje proverenim Srbima, odranije poznatim prijateljima muslimana, koji su protivnici otpadničke Karadžićeve politike - naređuje Čengić "fermanom" iz Sarajeva. - Ne libiti se pritisaka, pa ni primene sile prema onim muslimanima koji ne postupe po ovoj zapovesti. Po dolasku u Crnu Goru, povezati se sa SDA, Merhametom, i našim ljudima u Liberalnom savezu Crne Gore, gde ćete dobiti sve instrukcije za dalje postupanje. Svaki naš verski objekat u Crnoj Gori će vam pružiti pomoć, a braća u Tuzima, Podgorici, Plavu i Rožaju diljem Crne Gore vas očekuju.

CENIĆE SVAKU ŽRTVU

NA kraju pisma Čengić poručuje da će "sva njihova imovina biti nadoknađena kada postignu cilj, a vašu žrtvu ćemo znati da cenimo, što muslimani sveta od vas očekuju."

Pismo je poslato 20. januara 1993. godine, kada je usledio izlazak muslimana iz Trebinja, ali ne pod srpskim "progonom", već po instrukciji iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, onako kako je Čengić tražio, doslovno, ne libeći se prema svojim sunarodnicima, ako treba da se čine pritisci, pa i primenjuje sila!

NOVOSTI/V.MITRIĆ