PRESSRS/DARKO MOMIĆ -Doskorašnji predsjednik trebinjskog odbora SNSD-a Dragan Sorajić, koji je prošle sedmice smijenjen sa te funkcije i isključen iz stranke, uskoro bi mogao da se nađe u poslaničkom klubu SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

dragan sorajic postaje narodni poslanik

ČEKA PRILIKU ZA OSVETU SNSD-u Dragan Sorajić

Do ovog apsurda doći će ako poslanici u utorak usvoje izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, koji zabranjuje da poslanici istovremeno budu i na čelu republičkih ustanova, institucija i javnih preduzeća. U tom slučaju aktuelni poslanik SNSD-a Veljko Marić, koji je ujedno i direktor Univerzitetske bolnice u Foči, automatski će se naći u sukobu interesa. Pošto će Marić morati da se odrekne poslaničkog mandata da bi ostao na čelu Univerzitetske bolnice u Foči, što će vjerovatno i uraditi, njegovu poslaničku fotelju u skladu sa zakonom preuzima sledeći kandidat sa stranačke izborne liste. A to je upravo isključeni Dragan Sorajić! On je na opštim izborima 2010. godine bio četvrti po broju osvojenih glasova na listi SNSD-a u izbornoj jedinici šest. Dobio je podršku 2.962 birača, pa će prema izbornim pravilima sjesti u poslaničke klupe.

Politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić smatra da će “slučaj Sorajić” ujediniti političke lidere u već najavljenoj namjeri da se izmijeni Izborni zakon, uvedu zatvorene liste i da se pravo na raspolaganje poslaničkim mandatima vrati strankama. Ipak, ona kaže da je apsurdno da se opštinskim referentima zabrani da budu narodni tribuni.

- Uvjerena sam da bi političke partije, odnosno najuža stranačka rukovodstva i bez ovog slučaja sa Sorajićem istrajale u namjeri da uvedu zatvorene liste, iako to predstavlja demokratski korak unazad. Time se jača partitokratija, pa se vlast iz ruku građana, koja im je praktično data sa mogućnošću da direktno biraju odbornike i poslanike, vraća strankama i stranačkim liderima. Umjesto zatvorenih lista, stranke treba da ojačaju unutarstranačku disciplinu, odnosno da vode računa o tome koga će stavljati na svoje izborne liste – preporučuje Topićeva. PRESSRS/DARKO MOMIĆ

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a