GLAS SRPSKE - Inspekcija Evropske fudbalske federacija (UEFA) "pod lupom" je jesenas posmatrala "sumnjive lige" među kojima je bila i Premijer liga BiH i kako se nezvanično saznaje sumnjivo je osam utakmica.

stize uefa u nas kraj

Ovo je objavio portal "javno.ba" tvrdeći da će detalji istrage svakog sumnjivog meča biti izneseni javnosti tek na proljeće. Još se u tekstu pomenutog portala iznosi da istraga ne znači da su utakmice namještene.

U čak četiri od osam spornih susreta akter je bio Fudbalski klub Sarajevo, koji je prvi dio sezone završio na drugom mjestu, a u tri trebinjski Leotar.

Po, navodima portala "javno.ba" pod istragom UEFA je meč sedmog kola koji su Trebinjci izgubili na svom terenu sa 0:3 od Sarajeva, kao i duel 14. kada su od jesenjeg šampiona Željezničara poraženi sa 0:2.

- U oba ta susreta gosti su došli sa šarolikim sastavima, a bez većih problema vratili su se kući sa cijelim plijenom. Uz ove dvije utakmice Trebinjci su odigrali još jedan sumnjiv susret, takođe na svom terenu, i to onaj iz devetog kola kada su pobijedili GOŠK sa 4:2. Ništa tu ne bi bilo čudno da gosti iz Gabele nisu poveli sa 2:0, na poluvrijeme otišli sa prednošću od 2:1, a u nastavku susreta neočekivano su pali i izgubili sa 2:4. Znači, kako kladioničari vole reći "iz dvice u keca" - stoji između ostalog u pomenutom tekstu.

U taboru Leotara odbacuju bilo kakve špekulacije.

- Ne želimo više da se pravdamo i demantujemo svakakve gluposti i natpise o namještanju utakmica. Svako kome padne na pamet može to da napiše, bez ikakvih dokaza i da ne snosi posljedice. Ali više neće moći tako, jer smo već preduzeli pravne korake protiv nekih internet portala i medija koji su naš klub optuživali za namještanje i pravdu ćemo potražiti na sudu. Ne znam šta je čudno u tome da Sarajevo i Željezničar pobijede Leotar, kada znamo da je riječ o dvije najbolje ekipe u Ligi. Te utakmice smo igrali oslabljeni zbog povreda i kartona i zasluženo ih izgubili - naglasio je direktor Spasoje Radović.

Pod lupom je i meč iz petog kola sa Gradskog stadiona u Banjaluci, gdje je Borac savladao bijeljinski Radnik sa 1:0 golom Srđana Grahovca u 18. minutu.

- Stvarno sam iznenađen i začuđen. Iako smo pred susret bili apsolutni favoriti malo je nedostajalo da izgubimo ovaj susret. Odigrali smo lošije od očekivanog, ali smo srećom dali jedan gol i stigli do pobjede. Zato mi nije jasno da neko govori o namještanju ove utakmice pred koju smo bili apsolutni favoriti - istakao je direktor Banjalučana Radmilo Šipovac.

Slična reakcija uslijedila je i iz tabora bijeljinskog Radnika.

- Riječ je o čistoj izmišljotini, jer se Radnik nikada nije bavio namještanjem rezultata, pa tako ni ovog puta. Želio bih da se svi relevantni faktori ili institucije pozabave time i da utvrde istinu, ali onda taj ko je plasirao takvu informaciju odnosno promovisao takvu ideju treba da snosi odgovornost. Ako tu Radnik treba da bude odgovoran spreman sam lično da odgovaram za takav postupak. O bilo kakvom namještanju mogu samo da misle ljudi koji se bave takvim stvarima i koji uvijek imaju u glavi mogućnost da se utakmica dogovori - rekao je direktor Radnika Živorad Miražić.

Iz sezone u sezonu u Premijer ligi BiH bude podosta čudnih rezultata, ali još uvijek nije nijednom dokazano da je neka od utakmica bila namještena.

Sumnjivi mečevi

3. kolo: Zvijezda - Željezničar 1:4

5. kolo: Sarajevo - GOŠK 4:0

5. kolo: Borac - Radnik 1:0

7. kolo: Leotar - Sarajevo 0:3

8. kolo: Sarajevo - Široki Brijeg 2:1

9. kolo: Leotar - GOŠK 4:2

14. kolo: Sarajevo - Zrinjski 1:0

14. kolo: Leotar - Željezničar 0:2

Glas Srpske