Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zavala u Popovom polju, kod Trebinja, poručujući vjernicima da je najvažnije da očuvaju sabornost i da budu ljudi."Lako je obnoviti materijalne stvari, ako nas ima i ako budemo ljudi“, rekao je vladika Grigorije povodom praznika Vavedenje Presvete Bogorodice - krsne slave manastira Zavala. ??????? - ???????? ????? ????? ????????? ?????? Episkop Grigorije je u besjedi, podsjećajući kroz šta su sve u ratnim i poratnim godinama prošli manastir Zavala i istoimeno selo u Popovom polju, napomenuo da je uz Božiju pomoć i svesrdnu požrtvovanost igumana Vasilija, monaštva i dobrih ljudi, obnovljen manastir, ali i život u Zavali.

"Velika je tajna prisustva Božijeg među nama, čudesna je tajna da Bog boravi među ljudima koji se ne mogu sabrati bez Boga kao što se ne može učiniti ništa veliko bez Boga“, poručio je vladika Grigorije.

Na svetoj liturgiji u čin đakona rukopoloženi su sveštenoslužitelji Milan Stanjević iz Gacka i Branislav Rajković, diplomirani teolog iz Mostara čiji su roditelji ubijeni na kućnom pragu u Mostaru 1991. godine.

Vladika Grigorije napomenuo je da se Rajković vratio u Mostar, ne gledajući na stradanje svojih roditelja kao na smrt, nego kao na život.

"Zato je toliko važna vjera, jer samo čovjek vjere može da se odluči na takve stvari. Tako smo vjerom obnovili Zavalu, tako vjerom možemo da živimo, da hodimo i da imamo povjerenje jedan u drugoga“, istakao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Iguman manastira Zavala, otac Vasilije zahvalio je svim ljudima koji su pomogli obnovu manastira u proteklim godinama i uručio ikonu Presvete Bogorodice u kamenu episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, kao duhovnom pastiru Hercegovine. slava manastira zavale Ikone Svetog Vasilija Ostroškog sa žitijem uručene su najvećim dobrotvorima manastira - Zoranu Božiću, Radmili Vujović i Dari Cvijetić iz Trebinja koji će uskoro, kao što je najavio vladika, dobiti i prigodne crkvene zahvalnice i ordene za svoja dobročinstva.

Iguman manastira Zavala je, u znak zahvalnosti, ikone poklonio i donatorima Miroslavu Deliću iz Herceg Novog i Dušanu Tarani iz Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, čestitajući krsnu slavu igumanu manastira i vjernicima, rekao je da je spreman da podrži sve ono što je dobro i da je potrebno da svi u Hercegovini zajedno u ovim teškim ekonomskim vremenima djeluju u budućnosti na dobro naroda i svete Crkve.

Proslavi krsne slave manastira Zavala prisustvovali su veliki broj vjernika Trebinja i susjednih hercegovačkih gradova, ali i gosti iz svih krajeva Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.

Manastir Zavala pretrpio je veliku štetu tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog. Obnovljen je 1995. godine uz pomoć švedske Vlade, kada je obnovljen i monaški život u ovom mjestu.

Prema narodnoj tradiciji, postanak crkve Vavedenja Presvete Bogorodice vezuje se za prvog hrišćanskog cara Konstantina koji je nakon izgradnje velike crkve u Slanom došao u Zavalu i, vidjevši da je stanovništvo pobožno, odlučio da i tu sagradi hram.

U manastiru Zavala je i Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški započeo svoj monaški život. Trenutno u ovom duhovnom mjestu žive četiri monaha.SRNA