U jednom dijelu Trebinja u decembru će postojeća ulična rasvjeta biti zamijenjena novom, energetski efikasnom i to će znatno uticati na smanjenje troškova električne energije, rekao je danas novinarima gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

vucurevic i kamenica

Vučurević je sa zamjenikom direktora USAID-ovog projekta ekonomije energetske efikasnosti Makom Kamenicom danas dogovorio da montaža novih sijalica počne za 10-ak dana nakon što se obave sve pripremne radnje i izabere neki od lokalnih izvođača radova.

Trebinjski načelnik je podsjetio da je ovaj pilot-projekat vrijedan 110.000 KM i da će Američka agencije za međunarodni razvoj /USAID/ i Program UN za razvoj /UNDP/ BiH obezbijediti po 40.000 KM, a grad 30.000 KM i finansirati montažu.

"Projekat će mnogo značiti za grad jer ćemo sa istim kvalitetom svjetlosti imati uštede energije od dva do tri puta", rekao je Vučurević i precizirao da će sijalice prvo biti zamijenjene od Gorice preko Kamenog mosta do stare autobuske stanice.

Ako se pokaže isplativim i efikasnom, Vučurević najavljuje nastavak realizacija projekta na područje cijele opštine.

Kamenica je naveo da je riječ o jednom u nizu projekata koji USAID u saradnji sa UNDP-iom finansira u BiH s ciljem da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

On je napomenuo da je Trebinje jedini grad na području Istočne Hercegovine u kojem se realizuje projekat led rasvjete, podsjetivši da je u dosadašnjem periodu energetski efikasna ulična rasvjeta instalirana u Srebrenici i Bijeljini. SRNA