Svjetska premijera filma "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića biće u takmičarskom programu Sandens festivala u SAD, u januaru 2013. godine.

Producentkinja Jelena Mitrović rekla je Tanjugu da su u beogradskoj producentskoj kući "Baš čelik" bili presrećni kada su na sajtu tog najuglednijeg festivala nezavisnog fima vidjeli zvaničnu objavu programa.

"To je koliko mi znamo prvi fim iz jugoistočne Evrope koji je ikada ušao na Sandens. Prva projekcija biće 18. januara, što znači da ''Krugovi'' otvaraju ''World Dramatic Competition'' program, koji ima ukupno 12 filmova", istakla je ona i objasnila da je riječ o dugometražnim igranim filmovima iz cijelog svijeta, osim SAD koji se takmiče u posebnoj kategoriji.

Ostale kategorije su dokumentarni i kratkometražni film, takođe posebno za američku i svjetsku produkciju.

Golubović je izjavio da je veoma zadvoljan, jer je Sandens najveći festival nezavisnog filma u Americi i "nešto što je za svakog reditelja etiketa koja otvara mnoga vrata".

"Jako sam zadovoljan što je premijera baš na Sandensu.''Krugovi'' su narativan, autorski film, dugo smo čekali sa terminom premijere jer smo htjeli, zato što mislimo da to zaslužuje, da izađe na velikom festivalu", rekao je on.

Film govori o posljedicama jednog herojskog čina i o ljudima koji pokušavaju da izađu iz začaranog kruga dogadaja koji im je obilježio život. Kroz film se postavlja pitanje da li je herojsko djelo uzaludna žrtva, ili, kao kamen bačen na površinu vode proizvodi krugove koji se šire kroz vrijeme i prostor podstičući nas da činimo nova dobra dela.

"Posvećen je čoveku koji je heroj mog vremena. To je Srđan Aleksić iz Trebinja koji je spasao život svog sugrađanina muslimana, civila, i izgubio život od svojih, od srpskih vojnika, ali film se ne bavi politikom nego jednim visoko moralnim i ljudskim činom i pitanjem da li biti čovek i biti heroj ima smisla", rekao je reditelj.

Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, NJemačkoj i Trebinju danas prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kom je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savjesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja. Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi, a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

Glumačku ekipu filma predvode Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević i Boris Isaković. MONDO