Najčešće pritužbe na mobing pristižu iz javnog sektora, upozoreno je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu koja je održana u Trebinju, a kojoj nije prisustvovao niko od poslodavaca.

Predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske istakli su da ta činjenica posebno iznenađuje s obzirom da je riječ o sigurnom zaposlenju i da je poslodavac država.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje u resornom ministarstvu Mira Vasić istakla je da je cilj novog zakona potpunija i kvalitetnija zaštita radnika od svih vidova zlostavljanja, napominjući da se zakon ne odnosi samo na radnike, već i na poslodavce.

Ona je navela da su najčešći oblici zlostavljanja na radu psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje i da su za takva djela predviđene novčane kazne od 1.000 do 9.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Rajko Kličković rekao je da bi trebalo konkretnije definisati seksualno zlostavljanje na radu, jer se
o ovom obliku rijetko govori, te da se obrati pažnja na mogućnost zloupotrebe zaštite od zlostavljanja na radu.

Prema njegovim riječima, konkretne primjedbe i sugestije sa javnih rasprava poboljšaće kvalitet zakona i upotpuniti ga.

Kličković ističe da je veoma bitno da se sudska presuda o postojanju zlostavljanja na radu javno objavi, zbog toga što je veoma često moralna osuda i osuda javnosti mnogo teža nego sudska odluka.

Nacrtom zakona, između ostalog, poslodavac je dužan da radnika, prije stupanja na rad, pisano obavijesti o zabrani vršenja zlostavljanja, te da s ciljem prepoznavanja, prevencije i sprečavanja zlostavljanja provede edukaciju i osposobljavanje predsjednika sindikata i drugih predstavnika radnika da prepoznaju uzroke, oblike i posljedice zlostavljanja.

Javnoj raspravi o Nacrtu zakona prisustvovali su predstavnici sindikata trebinjskih preduzeća i ustanova. SRNA