Trebinjski astronomi (članovi astronomskog udruženja i astronomske sekcije trebinjske gimnazije ''Jovan Dučić'') u suradnji sa srednjoškolskim centrom ''Golub Kureš'' iz Bileće, priredili su javno posmatranje neba teleskopom.
posmatranje teleskom u bileci
Dolazak trebinjskih astronoma najavljen je na lokalnom radiju Bileća, a o posmatranju obavješteni su učenici dvije osnovne škole u Bileći (''Petar II Njegoš'' i ''Sveti Sava''),
Po prvi put u istoriji Bileće, djeca, omladina i zainteresovani građani, bili su u prilici teleskopom posmatrati nebeska tijela. Posmatralo se sa igrališta osnovne škole.

Na početku, na južnom nebu u sazvježđu Riba, osmotren je Mjesec u fazi dva dana nakon prve četvrti. Fino su se vidjeli detalji površine i mnogobrojni krateri uz sumračnicu.

Pored Mjeseca, u okularu se našao planet Jupiter i njegova tri sjajna satelita (četvrti je bio ispred planeta). Učenici su uočili tamne Jupiterove ekvatorijalne pojaseve i polarna područja. Posmatrane su neke sjajnije dvojne zvijezde (po ocjeni učenika najljepši je bio Albireo u Labudu) kao i neka sjajnija zvijezdana jata.

Tokom tro-časovnog posmatranja, oko 250 učenika, nastavnika i poneki građanin, po prvi put u životu pogledali su nebo kroz teleskop. Posmatranje je popraćeno podacima o posmatranim nebeskim tijelima, a učenici su učestvovali u razgovorima o raznim astronomskim temama što pokazuje njihovo interesovanje za ovu zanimljivu nauku.