Predstavnici svih sindikalnih organizacija sindikata korisnika budžeta i javnih fondova istočne Hercegovine jednoglasno su podržali protest protiv smanjenja plata u javnoj upravi, najavljen za 30. novembar u Banjaluci.

hercegovina podrzala protest

Izvršni sekretar Regionalnog sindikata istočne Hercegovine Dragan Simović rekao je da je zbog najavljenog smanjenja plata od 10 odsto odlučeno da istog dana bude organizovan i štrajk upozorenja u svim ustanovama od 12.00 do 13.00 časova.

Simović je istakao da će Sindikat istrajati u svojim zahtjevima, napominjući da će o daljim koracima sindikalne borbe odlučiti nadležni organi sindikata.

Vlada Republike Srpske utvrdila je prednacrt budžeta i ekonomske politike za 2013. godinu, kojim su planirana smanjenja plata i primanja svim budžetskim korisnicima, zaposlenim u javnoj upravi, te policiji i prosvjeti za 10 posto u odnosu na sadašnje.

Predsjednici svih 100 sindikalnih organizacija u Uniji sindikata budžetskih i fondovskih korisnika Republike Srpske podržali su stav rukovodstva pet granskih sindikata da u petak, 30. novembra, izađu na proteste u Banjaluci i održe jednočasovni štrajk upozorenja zbog najavljenih smanjenja plata od 10 odsto.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika Duško Jandrić rekao je da će protestni skup u Banjaluci početi u 12.00 časova na koji će doći nekoliko hiljada radnika iz svih pet sindikata Unije iz cijele Srpske.

On je istakao da će sindikati, ukoliko se u naredni petak ne postigne cilj, nastaviti aktivnosti na ostvarenju prava, što podrazumijeva i dalje proteste i štrajkove. SRNA