Hrvatski general Ante Gotovina izjavio je večeras pred više desetina hiljada građana u Zagrebu da rat pripada istoriji i da se treba okrenuti budućnosti.

hrvati docekali zlocince

- Ovo je naša zajednička pobeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je bila pravna oluja. Ovo je tačka na "i". Rat pripada istoriji, okrenimo se budućnosti svi zajedno - rekao je Gotovina na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prekidan skandiranjem "Ante, Ante".

Hrvatske generale Gotovinu i Markača, koji su danas u Hagu oslobođeni krivice za ratne zločine tokom i posle Oluje, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras je dočekalo više desetina oduševljenih građana.

Gotovina je zahvalio svim državnim institucijama, posebno istaknuvši predsednika Hrvatske i predsednika Vlade, kao i ministre odbrane i pravosuđa.

- Budućnost je pred nama, u našim rukama, i mi smo svi zajedno. Hvala vam i srećno - dodao je Gotovina.

Mladen Markač zahvalio je svima na podršci.
- Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše, znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da je hrvatska vojska i policija časno oslobodila svoju domovinu - poručio je Markač prekidan skandiranjem "Mladen, Mladen".

On je dodao da je sreća što će, kako je rekao, u budućnosti svaki Hrvat i njegovi naslednici bilo gde u svetu reći da je Hrvatska oslobođena bez ikakve mrlje.

Sa aerodoroma, gde su ih dočekali najviši državni zvaničnici, Gotovina i Markač su se uputili na Trg bana Jelačića.

Josipović generalima: Bili ste borci u ratu i žrtve u miru

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović primio je večeras Gotovinu i Markača kojima je zahvalio na svemu.

- Bili ste borci u ratu, žrtve u miru. Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe greške - rekao je Josipović.

On je rekao da je danas lep dan za Hrvatsku, jer je dobijena i sudska presuda da je "pobedilo pravo i pravda i da generali nisu krivi za zločine koji su im stavljani na teret". Uz to, dodao je on, dokazano je da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Po izlasku iz aviona na zagrebačkom aerodromu, Gotovina i Markač prvo su se rukovali s predsednikom Sabora Josipom Lekom, a zatim s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Kako prenosi "Jutarnji list", "vatrogasna jedinica je avion s Gotovinom i Markačem dočekala "vodenim pozdravom" - šmrkovima su kreirali vodeni luk u čast generala".

Nakon rukovanja s predstavnicima hrvatskog državnog vrha, Gotovini i Markaču se pridružio general Čermak, nakon čega su sva trojca mahali okupljenima i razvili hrvatsku zastavu.

Gotovina je na aerodromu izjavio da nije očekivao oslobađajuću presudu Haškog suda.
- Ne - odgovorio je kratko na pitanje novinara da li je očekivao takvu presudu.
Na pitanje kako se oseća, odgovorio je: "Sjajno!"

Hrvatski ministar odbrane: "Osećam se kao i 1995, kad je Hrvatska oslobođena"

Više od 100.000 Zagrepčana večeras je na centralnom trgu Bana Jelačića dočekalo Gotovinu i Markača.

Gotovina je rekao da je rat završen i poručio:"Budućnost je pred nama i u našim rukama". Dok se zahvaljivao predsedniku Hrvatske, predsedniku Vlade i predstavnicima institucija, mnogi među okupljenima su zviždali.

- Ovo je tačka na 'i', rat pripada prošlosti i okrećemo se budućnosti. Iza nas je i ratnička oluja i pravna oluja - rekao je Gotovina.

SKANDALOZNA ODLUKA: Gotovina i Markač slobodni, Oluje kao da nije bilo

Markač je ocenio da Oluja nije bila zločinačka akcija ali je svoj govor, tokom koga se zahvalio svima koji su ga podržavali, zaključio pozivom na "saživot svih dobronamernih ljudi".

- Neka u Hrvatskoj žive svi dobronamerni ljudi i oni koji dođu i koji žele živeti u njoj i koji žele Hrvatskoj dobro - rekao je Markač.

Generali su dočekani uz vatromet, baklje, hrvatske zastave i transparente. Trgom je dominirao bilbord sa njihovim likovima i natpisom "Bogu hvala, dobro došli“.

Dok su Gotovina i Markač sa aerodroma dolazili do centra grada, ulicama se orila pesma "Moja domovina", a kad su se popeli na binu, čula se pesma "Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva.

Trg Bana Jelačića je pretežno bio ispunjen mladima koji su nosili zastave, a policija je obezbeđivala okolne ulice.

Doček je protekao bez incidenata, a nakon toga su generali otišli u katedralu na večernju molitvu. Nakon toga uputili su se na prijem kod predsednika Ive Josipovića. BLIC