Povodom trogodišnjice upokojenja NJegove svetosti patrijarha Pavla, danas je u manastiru Rakovica kod Beograda, gdje je patrijarh sahranjen, služena Sveta arhijerejska liturgija i organizovano molitveno sjećanje.

patrijarh pavle

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje mitropolita crnogorsko–primorskog Amfilohija i episkopa hvostanskog Atanasija, a potom je na grobu blaženopočivšeg patrijarha Pavla služen pomen.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da će patrijarh Pavle zauvijek ostati primjer na koji se treba ugledati.

On je istakao da patrijarh Pavle nikada nije pravio kompromis između dobra i zla i između politike i istine, kao i da je uvijek imao hrabrosti da kaže ono što je mislio.

"Istinom je živeo i kao takav je i okončao svoj život. Bio nam je primer dok je hodao ovom zemljom i ostaće nam svagda primer da se na njega ugledamo", rekao je patrijarh Irinej.

On je podsjetio na poznatu poruku patrijarha Pavla - "Budimo ljudi", koja je uklesana i na njegov grob, naglasivši da patrijarh Pavle nikoga nije mrzio.

"On nikoga nije mrzio, imao je najlepše reči i prema Hrvatima i muslimanima, jer je u njima video lik Božji", rekao je patrijarh Irinej.

Pored velikog broja vjernika, molitvenom sjećanju na patrijarha Pavla prisustvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović.

Patrijarh Pavle preminuo je na današnji dan 2009. godine u 95. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gdje se nalazio na liječenju dvije godine.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. godine u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca.

Na Kosovu i Metohiji, u vrijeme veoma teško za Srbe i Srpsku crkvu, proveo je više od 33 godine kao vladika raško-prizrenski.

Sveti arhijerejski sabor 1. decembra 1990. godine izabrao ga je za četrdeset četvrtog po redu prvojerarha Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh Pavle dao je veliki doprinos jedinstvu Pravoslavne crkve, a u vrijeme tragičnih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i NATO−agresije na Srbiju jevanđelski se zalagao za mirno i pravedno rješenje sukoba.

"Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi, niti prilike i okolnosti u kojima će živeti. To ne zavisi od nas. Ali, ono što zavisi od nas i što se očekuje od nas, jeste da — budemo ljudi, uvek i svuda", jedna je od poruka patrijarha Pavla koja je ostavila duboki trag u svijesti srpskog, ali i drugih naroda na ovim prostorima.

Patrijarh Pavle poručivao je da je "Carstvo Nebesko naša prava Otadžbina" i da "treba da se trudimo da vjeru svoju izvršavamo u svetim i čestitim djelima i da se time približimo Bogu i budemo dostojni naših predaka, koji su to znali i to činili i za ovoga svijeta i zato ušli u Carstvo Nebesko". SRNA