Pod nazivom "Zaštitimo našu budućnost",  danas je Udruženje dijabetičara grada Trebinja u saradnji sa Javnom ustanovom "Dom zdravlja" Trebinje sprovelo niz aktivnosti u cilju prevencije dijebetesa, a povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

svjetski dan dijabetesa u trebinje

Nekoliko desetina učenika osnovnih škola učestvovalo je na Prvom trebinjskom krosu protiv dijabetesa. Na krosu su učestvovali i članovi trebinjskog Atletskog kluba. Nakon simboličnog proglašenja najboljih podijeljene su i diplome.

Građani Trebinja su u okviru ove akcije mogli besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak i indeks tjelesne težine.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije i liječenja dijabetesa putem edukacije ciljnih grupa. Poseban akcenat je stavljen na djecu i mlade, na promociju, obrazovanje i informisanje o mjerama prevencije, što takođe treba da potakne i uključi lokalne zajednice da prepoznaju važnost razvoja svijesti o rizicima i opasnostima od dijabetesa.