Ratomir Mijanović/Glas Srpske - Poslije dugo čekanja ključeve već uplaćenih stanova i poslovnih prostora u objektu trebinjskog građevinskog preduzeća "Neimarstvo", u krugu upravne zgrade "Agrokopa", kupci bi trebalo da dobiju krajem ljeta dogodine.

zgrada agrokop

Tada se očekuje završetak gradnje stambeno-poslovnog kompleksa sa tri lamele, površine 18.500 kvadrata, koju je započelo "Neimarstvo". Radove je ovih dana nastavila firma "MD Perić" iz Bijeljine, koja je i suinvestitor projekta, dok je nosilac investicije korporacija "Plans global" Zvornik.

Direktor korporacije "Plans global" i nadzornik radova na objektu Slavko Zekić kaže da su ranije prodati 101 stan i poslovni prostor, te da će kupcima koji nisu uplatili puni iznos, ostatak biti ponuđen po tržišnoj cijeni.

- Svi oni koji su uplatili cijeli iznos po ugovoru, ključeve stanova dobiće krajem avgusta ili početkom septembra iduće godine, kada se očekuje završetak gradnje - rekao je Zekić.

I pored toga što se prethodno morao riješiti problem hipotekarnog opterećenja objekta i što investitori ne mogu računati na novac od već isplaćenih stanova, Zekić kaže da su partneri iz Bijeljine i Zvornika našli svoju ekonomsku računicu podizanjem dodatne etaže.

Radnici "Neimarstva" početkom septembra su sa gradilišta "Agrokop" otjerali deset radnika bijeljinskog preduzeća "Perić", koji su došli da pripreme teren za nastavak radova, prekinutih još 2008. godine.

Ogorčeni radnici, koji su od 2010. godine bez posla, u više navrata štrajkovima su pokušavali da dođu do novca. Tada su upozorili kolege iz Bijeljine "da se kupe odakle su došli", a oni su ih i poslušali.

Radnici su tvrdili da je menadžment preduzeća "Neimarstvo", čiji je većinski vlasnik Mato Uljarević, sa firmom "Planc global INC" iz Zvornika dogovorio da završi započeti posao.

Ugovoreno je i da zvornička firma riješi dug u iznosu od osam miliona maraka, koliko iznose potraživanja kupaca 101 stana koji su unaprijed uplatili novac, kao i banke koja je stavila hipoteku na to građevinsko zemljište.

Međutim, u ugovoru nisu uključena potraživanja bivših radnika "Neimarstva" kojima to preduzeće za plate i doprinose duguje više od milion maraka. Kako ističu, ponuđeno im je da se dobrovoljno prijave za nastavak rada kod novog izvođača, firme "Perić" iz Bijeljine, ali pod uslovima za koje trebinjski građevinci tvrde da je pokušaj prevare.

Ovaj put radovi teku nesmetano

Dugovanja Dugovanja trebinjskog "Neimarstva" su višemilionska, a osim radnicima, Poreskoj upravi RS i brojnim firmama, to prema mišljenju mnogih propalo privatizovano građevinsko preduzeće, duguje i građanima kojima je unaprijed prodato više desetina stanova u gradu na Trebišnjici. Prevareni danas traže pravdu. Ako se ovako nastavi, dočekaće je u oktobru sljedeće godine. GLAS SRPSKE